Home

Achtergrond

Westlands college wil impuls voor tuinbouw

Het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Westland wil de tuinbouwsector een impuls geven door onder meer uiterlijk eind 2010 te boren naar aardwarmte.

De gemeente wil een samenwerking aangaan met tuinders die op zoek gaan naar financiering. Dat blijkt uit de Westland Agenda, een pakket met sociaal-economische maatregelen, dat het bestuur van de gemeente voorstelt om het Westlandse bedrijfsleven door de crisis te loodsen.

Enkele maatregelen betreffen het versterken van ondernemerschap door opleiding en coaching, een sociaal vangnet, duurzaamheidsprojecten en logistieke verbetering.

Het bestuur wil 5 miljoen euro uittrekken, bovenop de begroting van 2012-2013. Voorwaarde is dat het Westlandse bedrijfsleven eenzelfde bedrag investeert. De voorstellen moeten nog wel worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Een van de voorstellen betreft het oprichten van marketingscentrum waarin ondernemers en marketeers kennis uitwisselen om tot meer toegevoegde waarde van producten te komen.

Het is volgens het college nodig om te investeren in marktmacht. "Randvoorwaarde hiervoor is een bundeling van telersverenigingen." Het college vindt dat er een doorbraak moet komen via de voormannen van de verenigingen met betrekking tot het uitwisselen van kennis over andere werkwijzes en structuren.

Crisisplan

Begin dit voorjaar hebben gemeente en bedrijfsleven de handen ineen geslagen om het hoofd te bieden aan de crisis en een plan te maken om daar sterker uit te komen, zo schrijft de gemeente.

In maart is een stuurgroep gevormd van vertegenwoordigers van gemeente en bedrijfsleven. Voor de tuinbouw zijn dat Fred van Heijningen (Rabobank Westland), Gijs Kok (FloraHolland) en Mart Valstar (Best Fresh Group). Zes werkgroepen gaan de maatregelen uitvoeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.