Home

Achtergrond

Wessanen verkoopt Amerikaans dochterbedrijf

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen heeft een koper gevonden voor het Amerikaanse dochterbedrijf Liberty Richter.

Voor een niet bekendgemaakt bedrag is World Finer Foods per direct de nieuwe eigenaar, zo maakte Wessanen vrijdag bekend.

Wessanen heeft de Noord-Amerikaanse merk- en distributieactiviteiten in de etalage staan. Dit is de eerste verkoop die het bedrijf gerealiseerd heeft. Ook het grote distributiebedrijf Tree of Life (TOL) staat in de verkoop.

Een woordvoerder van Wessanen liet desgevraagd weten dat Wessanen verwacht TOL en de andere activiteiten nog voor het einde van het jaar te verkopen. Het bedrijf voert gesprekken met meerdere partijen.

Alle Amerikaanse activiteiten zijn goed voor de helft van de omzet van Wessanen, dat zich meer wil gaan richten op de Europese activiteiten. Door zelfstandige groei en overnames wil het zijn positie in onder meer natuurlijke, biologische voeding en specialiteiten versterken.

Wessanen blijft indirect betrokken bij Liberty Richter. Dochteronderneming TOL heeft een belang van 42,5 procent in World Finer Foods.

Liberty Richter, dat gespecialiseerd is in het beheer van voedingsspecialiteiten en drankenmerken van derden, behaalde in 2008 een omzet van ongeveer 31,5 miljoen dollar (21,2 miljoen euro) en een bedrijfsresultaat van 1,8 miljoen dollar (1,2 miljoen euro).

Onder leiding van interim-topman Frans Koffrie zet Wessanen deze nieuwe koers in. Het bedrijf zette oud-topman Ad Veenhof begin dit jaar aan de kant. De twee partijen konden het echter niet eens worden over een vertrekregeling. Dinsdag staan ze tegenover elkaar bij de rechter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.