Home

Achtergrond

Werkende allochtone vrouwen hebben het zwaar

Allochtone vrouwen doen het vaak goed op school en op de banenmarkt, maar hebben tegelijkertijd vaak last van burn-outs of depressies.

Dit komt doordat ze vaak tussen twee culturen moeten schipperen: de Nederlandse en die van het land van herkomst.

Dat stelt de Adviesraad Diversiteit en Integratie van de gemeente Amsterdam in een vandaag gepubliceerd advies. De raad sprak het afgelopen halfjaar met enkele tientallen voornamelijk Turkse, Marokkaanse en Hindoestaans-Surinaamse vrouwen en met deskundigen op dit gebied.

De onderzoekers stellen dat de vrouwen hun werk vaak moeten combineren met hun traditionele rol van verzorger. Zo zijn ze voor een groot deel verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen en moeten ze vaak ook hun ouders verzorgen. Veel bedrijven weten niet dat hun werkneemsters met deze problemen kampen en houden er daardoor geen rekening mee.

Volgens de adviesraad is er als het gaat om de emancipatie van allochtone vrouwen sprake van ,,verborgen ellende''. Het zou in hun gemeenschap vaak taboe zijn om het over dit soort problemen te hebben. Daardoor kunnen ze nergens terecht voor steun.

De adviesraad stelt dat deze groep vrouwen erg belangrijk is voor de samenleving en dat de gemeente ze daarom moet helpen. Zo zou Amsterdam onderwijzers, huisartsen en welzijnswerkers moeten trainen om hun problemen te herkennen. Ook zou de hoofdstad een rol moeten spelen bij de ontwikkeling van nieuwe therapievormen.

Het advies van de Adviesraad Diversiteit en Integratie staat overigens niet op papier, maar is in de vorm van een film uitgebracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.