Home

Achtergrond

Weinig vrouwen naar Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie, die over enkele weken aantreedt, zal bijna geheel uit mannen bestaan.

Dat blijkt uit de voordrachten die 21 van de 27 EU-landen inmiddels hebben gedaan.

Alleen Luxemburg, Cyprus en Bulgarije sturen een vrouw naar de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU. Met nog slechts zes lege stoelen voor nieuwe commissarissen te vullen, is het onwaarschijnlijk dat het aantal vrouwen er hoger uitvalt dan de huidige acht.

Voorzitter José Manuel Barroso zei de onevenwichtigheid zeer te betreuren. ,,Helaas, ik geloof dat we niet het evenwicht kunnen verwachten dat ik wenste'', verklaarde de Portugees donderdag op een persconferentie. "Ik blijf proberen om vrouwen in mijn Commissie te krijgen.''

De uittredende Europese Commissie bestaat momenteel uit enkele bekende vrouwen, onder wie VVD-prominent Neelie Kroes. De Commissie telde zelfs een tijdje tien vrouwen, een recordaantal.

"De realiteit is dat er geen evenwicht tussen mannen en vrouwen bestaat binnen de Europese regeringen. Als je naar de regeringsleiders kijkt in de 27 lidstaten, is er slechts één vrouw, namelijk de Duitse bondskanselier Angela Merkel'', merkte Barroso op. "Daarnaast telt Europa twee vrouwelijke presidenten, in Finland en in Litouwen. Ik wil een Commissie met een betere uitstraling dan de Europese regeringen'', voegde hij toe. "We kunnen niet tevreden zijn met één of drie vrouwen. Maar ik kan de regeringen niet verplichten om een vrouwelijke kandidaat te sturen.

Nederland is een van de laatste EU-landen die nog geen nieuwe EU-commissaris heeft gepresenteerd. Bij de vorming van de huidige Europese Commissie in 2004 wachtte de regering eveneens tot het laatste moment. Door toen een vrouw te sturen (Neelie Kroes) kreeg Nederland voor haar de belangrijke baan van EU-commissaris voor Concurrentie.

In het geruchtencircuit klinken voor Nederland meerdere kandidaat-commissarissen. Onder hen minister Ernst Hirsch-Ballin (Justitie), maar de laatste tijd klinkt ook de naam van minister Gerda Verburg (Landbouw) vaker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.