Home

Achtergrond

Wantenaar moet vaker wat zeggen

FrieslandCampina moet meer naar buiten treden. Haar voorzitter Kees Wantenaar deed dat onlangs, maar hij moet dat vaker doen. In het belang van de sector, vindt Harm Holman.

Bestuurders hebben de neiging veel te praten en weinig te zeggen. Ik heb het niet zo op mensen die met meel in de mond spreken. Kees Wantenaar van FrieslandCampina was vorige week bij het zuivelcongres van de Rabobank een goede uitzondering. Hij was heel duidelijk. De vraag was of Friesland Campina wel visie had. Kees: "In 2014 is het echt einde quotering, er komt geen A- en B- systeem, we gaan de extra melk gewoon verwerken en ga maar uit van een gemiddelde melkprijs van tussen de 30 en 32 cent".

Hij vertelde in twee minuten meer dan onze zuivelfabriek het hele afgelopen jaar. Waarom zeggen onze mensen van de zuivelfabriek zo weinig? Waarom zegt Kees niet dat een flexibel quotum niet gaat werken en zeker niet in het belang is van de Nederlandse boeren en dat het eigenlijk, als je weet hoe de internationale zuivelmarkt werkt, gewoon naïef en haast dom is om dat te willen. Waarom zijn er hoe dan ook veel boeren die twijfelen aan het heldere standpunt dat Kees deze dag verwoorde. FrieslandCampina heeft wel een visie, maar komt er niet echt mee naar buiten en doet niet echt mee aan de discussie.

Kees vond dat de Rabobank met haar melkprijsvoorspelling aan de hoge kant zit. Hij durft net niet te zeggen dat de melkprijs niet het probleem is, maar onze hoge kostprijs en financiering. Scherpe uitspraken laat hij dan over aan Jan van Weperen, die de Rabobank verwijt dat zij uit eigen belang de te hoge kostprijs in de benen houdt, de gevolgen van de crisis bagatelliseert en veel te ver gaat met financieren.

Kees, ik heb gewaardeerd dat je wat durfde zeggen. Doe dat in het belang van de sector eens wat vaker!

Harm Holman is melkveehouder in het Drentse Steenbergen, hij is ook voorzitter van de European Dairy Farmers, maar schreef dit stuk op persoonlijke titel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.