Home

Achtergrond 8 reacties

WUR: nieuwe generatie biologische varkensstallen

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) ontwikkelen een nieuw systeem voor een duurzamere biologische varkenshouderij.

Centraal in het ontwerp staan de behoeften van ondernemer, varken, burger en milieu. Volgens de onderzoekers groeit in de biologische sector het besef dat er in het komende decennium een slag moet worden gemaakt voor een nieuwe generatie biologische stallen. Daarbij moet extra aandacht uitgaan naar zaken als welzijn, klimaat, milieu en imago. Dat is onder andere nodig om de sector goed te kunnen onderscheiden van de gangbare varkenshouderij.

"Eind jaren 80 bestond de biologische varkenssector uit een klein aantal bedrijven met een bonte verzameling aan houderijsystemen", leggen WUR-mederwerkers uit in de nieuwsbrief Biokennis Nieuwsflits. "In de jaren 90 groeide het aantal bedrijven en werden de meeste varkens in aangepaste gangbare stallen gehouden. Afgelopen jaren zijn veel nieuwe, biologische kraam- en vleesvarkensstallen gebouwd met meer uniformiteit."

Het is echter de vraag of deze systemen aan de eisen van 2020 zullen voldoen. WUR betrekt daarom ook de biologische sector in een project om over tien jaar een duurzame varkenshouderij te kunnen realiseren. Bij dit onderzoek, in opdracht van LNV, zijn ook LTO en de Dierenbescherming betrokken.

De onderzoekers vertalen de wensen en behoeften van ondernemer, varken, burger en milieu naar concrete eisen, die weer vertaald worden naar stalsystemen. De ontwerpen moeten nog eind dit jaar gereed zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Mijnheer Herkauwer u stelt voor de varkensstapel te interviewen om een beeld te krijgen van hun wensen. Hoeft niet ze hebben een afvaardiging op het Binnenhof. Een telefoontje naar de PvdD en je weet exact wat HET varken wil. Wentelen in de blubber en daarna een heerlijk warme douche met welriekend biologisch badschuim. De varkens geur mag nl. niet merkbaar zijn voor buurvouw Koe.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou dat ziet er goed uit. Het jaar duurt nog krap vijf weken en daar zijn ook nog feestdagen bij. Er moet dus zélfs op pakjesavond en met Kerst in Wageningen geblokt (iets anders dan geblogged) worden om deze opdracht rond te krijgen! En dan nog: de 'wénsen'van een varken! Zouden ze nu dus eerst de hele vaderlandse varkensstapel gaan interviewen om een bezonken oordeel te kunnen vormen over de nieuwe stallen die, als ik het goed begrijp, tot 2020 mee moeten kunnen?

 • no-profile-image

  Bart

  Biologische stallen zijn fijn, maar kan de vakenshouder de dure investering terug verdienen zonder een lening om uit de rode cijfers te blijven.

 • no-profile-image

  gert

  Ja ,hoe kun je de kosten voor de varkenhouder nog meer opjagen ???Daar moet je voor gestudeerd hebben

 • no-profile-image

  dier

  Als je een goeie boer bent, dan WEET je wat een varken wil, daar heb je de PVDD niet voor nodig. Heel triest voor zo´n intelligent dier, dat ze gehouden worden zoals nu gangbaar is en een schande voor de boer. Het doel moet zijn een goed leven voor het varken en een eerlijke prijs voor de boer. Dat is het enige doel. Geen vlees eten is toch geen optie, ook niet i.v.m. milieubelasting, daar is een mens te egoistisch voor.

 • no-profile-image

  bio

  Er is natuurlijk weer een flinke pot subsidie aangeboord.Hiervoor moet er wel een onderzoek voor bedacht worden.
  Laat deze "onderzoekers" eens gewoon werken voor hun geld!
  En heeft de lto niets beter te doen?

 • no-profile-image

  bert

  het gaat alleen maar om geld. de houderij moet simpel blijven,
  maar dan verdienen de andere bedrijven en advies bedrijven enz. er niks aan. dus veel en duur bouwen en veel poespas. ja en dan moeten de recultaten omhoog. dus meer biggen per zeug enz.

 • no-profile-image

  wouter

  Mijn conclusie uit dit verhaal is dat de gangbare varkenshouderij de biologische aan het inhalen is op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Ben wel benieuwd wat ze nu nog allemaal verzinnen om zich toch nog te kunnen onderscheiden van de gangbare houderij. Mischien voor elk varken een nintendo? Krijgt de sint het nog druk de komende dagen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.