Home

Achtergrond

'WTO maakt bescherming suikerproductie mogelijk'

De EU, de VS en Japan kunnen de forse dalingen van de invoertarieven voor suiker vermijden.

De wereldhandelsorganisatie WTO biedt daartoe de mogelijkheid, stelt het International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD). Het geeft landen de mogelijkheid de eigen suikerproducenten beter te beschermen.

Het onderzoeksinstituut baseert zich op een onderzoek van Amani Elobeid, analist van het landbouwonderzoeksinstituut van de Amerikaanse Iowa State University. Volgens Elobeid mogen landen producten beschermen die als gevoelig worden aangemerkt. Ze moeten dan wel toestaan dat een grotere hoeveelheid wordt ingevoerd. Maar volgens de analist beslaan deze importquota slechts een paar procent van de totale suikerproductie.

Er zit wel een groot nadeel aan dit systeem van hoge interne marktbescherming en een groot invoerquotum, vindt Elobeid. "De landen die suiker mogen exporteren naar de EU, de VS of Japan zijn niet de meest concurrerende suikerproducenten. Zo wordt de productie gestimuleerd in landen met een hogere kostprijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.