Home

Achtergrond

Vrijhandel middel tegen recessie

Een vrijere wereldhandel kan bijdragen aan de broodnodige groei van de economie en nieuwe banen scheppen.

Daarover waren de ministers van de 153 landen van de WTO, de Wereld Handels Organisatie, het vandaag eens tijdens hun conferentie in Genève. Toch kwamen de ontwikkelingslanden met een verklaring waarin werd aangedrongen op meer leiderschap van rijke landen om onderhandeling over vrijere wereldhandel vlot te trekken. Bovendien toonde een groep van negentien voedselexporterende landen zich teleurgesteld over de beperkte voortgang van de besprekingen in de afgelopen maanden.

De onderhandelingen over vrijere handel in het kader van de zogeheten Doha Ronde staan formeel niet op de agenda van de WTO, maar beheersen wel de gesprekken in de wandelgangen. Ze staan ook centraal bij demonstranten, die vrezen dat de mensen in de arme landen het slachtoffer worden van vrijere handel. Volgens Pascal Lamy, de directeur-generaal van de WTO, is er onvoldoende voortgang in de gesprekken over de Doha Ronde om ze nu op het allerhoogste niveau te bespreken. Wel benadrukte hij dat de besprekingen in ,,een hogere versnelling'' moeten komen.

Op de agenda van de driedaagse conferentie staan wel de lessen die de WTO dient te trekken uit de wereldwijde economische crisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.