Home

Achtergrond 60 reacties

Vreba-Hoff-boeren in de knel

Tientallen melkveehouders die via Vreba-Hoff naar de VS zijn gegaan hebben problemen ondervonden bij de start van het bedrijf of zitten in grote financiële problemen.

Het betreft niet alleen Nederlandse boeren, maar ook Duitse en Belgische. Zeker zes families zijn helemaal of deels teruggekeerd naar Nederland. Minstens tien andere hebben grote financiële problemen. De bank heeft beslag gelegd, de boerderij is verkocht of ze proberen faillissement te voorkomen door financiële reorganisatie. De problemen steken schril af bij anderen. Alle melkveehouders draaien met verlies, zegt Tim Griswold, van de zuivelkoepel DBA in Wisconsin. Ondanks de verliezen door de lage melkprijs, gaan erin Wisconsin bijna geen boeren over de kop. "Wisconsin heeft meer dan duizend bedrijven met tweehonderd of meer koeien, afgelopen jaar hebben maar vijf bedrijven hun koeien verkocht."

Hij wijst erop dat bedrijven van Vreba-Hoff extra kwetsbaar zijn omdat ze weinig grond hebben en veel voer moeten aankopen. De emigranten investeerden miljoenen euro’s in stallen en koeien, veelal geleverd door Vreba-Hoff, en veel minder in grond. Boeren beschuldigen Vreba-Hoff onder andere van oplichting en zelfverrijking. Het geld dat ze de firma gaven voor de bouw van een nieuw bedrijf in de VS werd volgens hen gebruikt voor andere doeleinden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  ik ben deze week nog op een bedrijf geweest dat is gebouwd door Vreba Hoff nou het was prachtig .
  Alles was netjes van de voordeur tot de achterkant van de kuil . Gezonden koeien tevreden personeel en een alles was goed onderhouden
  Als ik weer een bedrijf bouw dan mag van Bakel dat doen

 • no-profile-image

  Farmer

  Ik ben ook op een bedrijf dat door Vreba-hoff is gebouwd en werd gemanaged, ondertussen door de bank overgenomen.
  Niks gezien van het netjes opgeruimd karakter of mooie gezonde koeien, alles was een rommeltje, koeien zagen er niet zo best uit en onderhoud werd er ook niet veel gedaan. Ze kunnen wel mooi praten maar daarna houd het snel op. Advies niet bouwen met hun, je wordt bedrogen waar je bij staat.

 • no-profile-image

  prutser

  tuurlijk,unaaitmesteedsofamerica,roddel?,dat piramidespel is volgens mij geen roddel, . Veel slaven op leasebedrijven van van Bakel nemen het nog steeds voor hem op,vreemd. Die lage melkprijs kan van Bakel inderdaad niets aan doen, is ondernemersrisico,maar daar gaat het niet om , daardoor is dit allemaal niet ontstaan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als er gezegd wordt dat deze boeren die nu problemen hebben echte ondernemers zijn dan ben je wel heel kortzichtig bezig. Als je een hele grote stap wilt zetten na bijvoorbeeld de VS dan ben je nog geen ondernemer.
  Het kunnen ook gokkers, domme rikken of toch wel ondernemers zijn. Dat hangt er maar vanaf of ze de risico's wel goed ingeschat hebben. Eigenlijk geld hier het zelfde als voor de melkveehouders in Nederland. Er zijn ook hier echte ondernemers. Maar er is ook categorie die dat niet is. Uiteindelijk is er maar één ding belangrijk en dat is gelukkig zijn met je eigen gezin. En geloof mij maar bij ons in de buurt zijn meerdere melkveehouders gestopt die heel gelukkig zijn. Dan hebben ze het beter gedaan dan die de stap naar heel groot gemaakt hebben die niet gelukkig zijn.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Het wordt echt hoog tijd om eens te stoppen de makelaar door de stront te halen. WVB heeft wel genoeg gehad denk ik zo. Het wordt gewoon tijd om met deze onzin op te houden, zeker voor Agrarische bladen! Houdt je ma bezig met de dingen waar het omgaat wat er toe doet in en rond het bedrijf. Verhalen om anderen door het slijk te halen horen thuis in de roddelbladen niet in de "vak"bladen. Schrijf eens over ondernemers die het wel heel goed doen hier, toevallig ook met WVB zaken gedaan hebben en nog steeds doen. Zijn hier ook, en blijven zeker boer! Het geeft wel aan wat voor een "ondernemers" het waren die hun gal spuggen over een ander omdat ze het zelf niet gemaakt hebben, stumpers kijk in de spiegel.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Dairy farmer uit Ohio, zo is het nu net!! Volledig mee eens het is niet de schuld van die ene makelaar alleen!! Piet uit Midden europa en die ene drenth zijn wel heel gefrustreert bezig om WVB het nog veel lastiger te maken dan het al is, slaat gewoon helemaal nergens op! Ook WVB heeft hele goede dingen gedaan en gebracht, tuurlijk als je je nek uitsteekt wordt er op je geschoten maar doe het wel menselijk! De tijd zal het leren.

 • no-profile-image

  usa

  er zit een foutje in, het moet zijn <>

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boer, uit Holland. Als een Bedrijf niet goed geleid wordt kan dat uiteindelijk in een Faillisement eindigen. Daar kunnen heel veel verschillende redenen voor zijn!!!... Zeker als iemand in NL 50 melk koeien had en in de USA 500 melkkoeien gaat melken!!!... Dan moet de Boer een Manager worden c.q. zijn. dat is niet voor iedereen weggelegd!!!... Omgang met Mensen en Medewerkers heeft weinig met koeien melken te maken,ook dat is voor de ene een spelletje, voor de ander een Nachtmerrie. Zo kan het gebeuren dat één Boer die in NL goed functioneerde in de USA zijn Waterloo vind!!!... Daar kunnen en mogen wij Willy van Bakel en John vd Hoff niet de schuld van geven,dat is waar!!!... Misschien hebben zij wel Profetische gaven, maar zij wisten niet dat de melkprijs zo diep zou vallen, denk ik. Hoe de Leaseconstructie's in elkaar zitten is mij ook niet bekend, mag ik dus ook niet over oordelen!!!... Wat mij wel bekend is,is het feit dat er Boeren zijn die de aanbetaling reeds voldaan hebben voor een Boerderij!!!... Maar de levering heeft nog niet plaats gevonden,die wachten dus nog!!!... Beste Boer uit Holland, wachten is geen pretje,ik spreek uit ervaring!!!... groetje's,piet

 • no-profile-image

  usa

  nu wordt ook al vreba-Hoff Genetics,llc verkocht ,door de bank of door hem. zie www,superiorlivestock.com.

 • no-profile-image

  pete

  In Nederland wil iedereen meer grond hebben om meer zekerheid voor het bedrijf te hebben. Van Bakel had wel veel grond maar zet andere boeren op een acrage, huiskaveltje, zodat al het geld in gebouwen en koeien word gestoken. Goede ondernemers zien dat verschil en moeten dan bepalen hoeveel koeien en grond ze nodig hebben. En als ze naar de amerikaanse banken gaan zullen die dat ook wel duidelijk maken. De verschillen met Nederland zijn uiteindelijk nog niet zo groot.

 • no-profile-image

  veehouder

  Debakel voor die boeren,triest voor deze echte ondernemers

 • no-profile-image

  boer

  he " wat is een gedupeerde iemand die te stom is om een zooite koeien te melken en ten onder gaat .Vervolgens geef je een ander de schuld . De gebouwen zijn dan uitgewoond of er staat een miljoen dollar luxe die je helemaal niet nodig had op een volgende eigennaar te wachten . Het barst hier op deze side toch van dat soort verrotte boeren.Als je in Nederland woont hoe is het dan mogelijk dat je verstand hebt over boeren in Amerika .De oplossing is om een keer te komen kijken bij Hollandse boeren die het hier heel goed doen
  En er zijn boeren die heel goed boeren en ik kan dat weten .Dus je bent altijd welkom

 • no-profile-image

  boerke

  heb nog geen zwarte sneeuw gezien by the way.

 • no-profile-image

  boer

  Ik ken iemand die gooiden zijn dooien koeien in een bos tot dat het bos vol was .Toen is hij zelf met de noorder zon vertrokken en het vee stond nog op stal.

 • no-profile-image

  Keutel boer

  Het advies van Knap ver weg om eerst eens een soort stage gaan te lopen , is het beste advies wat er is . Men leert mensen en mentaliteit kennen , leert wat van wetten en regels , enz. . Bij twijfel kan men terug gaan zonder veel geld achter gelaten te hebben . De veehouders die het gelukt is om aan het boeren te blijven , hebben waarschijnlijk bewust of onbewust meer druk op makelaars uitgeoefend dan de andere . De een heeft deze gave van nature en de andere niet . Iemand die in de handel zit heeft vrij snel door wie hij tegen over zig heeft , en welke kennis en informatie deze beschikt . Het proberen snel een handel te plegen , is om mensen niet de kans te geven deze kennis en informatie te vergaren . Dus neem de tijd , wat maakt een jaar eerder of later uit . Prijzen blijven in beweging , maar als mijn zijn vermogen verliest is het gedaan met boeren . Verder is Van Bakel altijd de zonde bok . Ik vraag mij af zijn er niet meer zonde bokken en waarom worden die niet door AGD in de aandacht gebracht . Want als de genoemde ondernemer zo slim , slecht of srafbaar bezig is geweest of nog bezig is . Kan de de indruk gewekt worden dat de rest allemaal brave jongens en meisjes zijn . Dus AGD zou meer onderzoek moeten doen hoe andere ondernemers het gedaan hebben met hun klanten en hoe het deze nu doen of vergaan is . Hier over artikel schrijven in AGD , zodat er waarschijnlijk wel een ander kijk op deze zaak komt .Maar dit is waarschijnlijk niet intressant want de aantalen per ondernemer zijn niet zo groot . Maar de totale schade of veliezen kunnen ook groot zijn .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De structuur en financiéring van één Bedrijf kunnen in moeilijke tijden doorslaggevend zijn. Overleven wij deze dip?, of niet? Als ge dan begint met een topfinanciéring in een nieuwe omgeving,is doorzettingsvermogen een Must!!!... Om dan achteraf negatief commentaar te geven ten opzichte van een nieuwstarter, vind ik kinderachtig c.q. onvolwassen!!!...

 • no-profile-image

  john

  Ik mis de heren Wijnholds en Slingerland nu al .Waarom hoor ik niets meer?

 • no-profile-image

  Han

  Meneer aunaaitmesteedsofamarica U adviseert Boerderij om meer te schrijven over succes stories! Dit geeft heel leuk leesvoer, helaas hoe het moet weten we allemaal, het lukt niet altijd of we proberen toch een andere weg. Nooit geschoten altijd Mis!!
  We kunnen allemaal het meest en het best leren van FOUTEN eigen of van een ander maakt niet uit.
  Op deze basis zijn alle goed lopende Studieclubs gebaseerd. Toon je fouten, dan hoeft een ander ze niet te maken tijdens zijn experimenteer drift.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Pietje Pietje, je reactie lijkt erg veel op een frustratie die je wilt delen via dit media. Dat geeft al wel aan wat voor capaciteiten U heeft.
  p.s. Mijn echte naam hoeft echt niet vermeld, mijn mening verandert er niet door. O ja Dirk er ligt hier nog veel boter en kaas in opslag, dat is een van de redenen dat de us melkprijs een beetje achter loopt bij de wereld melk prijs. Misschien heb ik het ook wel een beetje op mijn hoofd, zolang het maar echte boter is!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Uitbreiding naar 3000 koeien . Je zult zeker bedoelen gat in de grond en een bult zwarte zand .

 • no-profile-image

  dirk scheringa

  men moet niet te veel de dingen door elkaar halen unaaitmeststeeds en ohio farmer.

  een boer kan inderdaat ook wel slagen met WVB maar dit doet niks af aan de oplichtingsprakteiken van WVB.

  hoeveel mensen hebben geld op zn rekening gestort en zien er niks voor terug?!
  jullie als inwoners van de VS weten dit toch?
  bakken met boter op jullie hoofd!

 • no-profile-image

  gijs van sommerne

  Ik ga geen namen noemen
  Voordat we zaken deden met de company hadden we een topproductie
  hier in noord Amerika
  En als gedupeerde willen wij als familie niks meer te maken hebben met de company en laten dit achter ons
  We laten dit nu in court uitzoeken en de waarheid zal tezijnertijd boven tafel komen
  Nu runnen we een farm van 1000 koeien
  en wat goed gaat
  Welke conclusie kun je hier uittrekken
  Het ligt altijd aan de boer wat wordt gesugereerd door de companie en door sommige die een reactie op intennet zetten
  Wij bewijzen het tegendeel
  Het kost je 5 jaren om er weer boven op te komen Mijn mening wordt hier ook door andere mensen met dezelfde ervaring gedeeld
  Door de reacties te lezen heb ik nieuw contact opgedaan en misschien dat we hier nog gebruik van maken in de toekomst
  Wij blijven doorgaan en geven niet op
  rechtvaardigheid zal zegevieren
  Gijs van Sommeren

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben met heel wat minder geld begonnen dan de gemiddelde nederlandse emigrant bij de emigratie verliest. De nederlandse emigrant heeft te veel trots te veel geld en te veel vertrouwen. Daarwordt heel veel misbruik van gemaakt. Door hun eigen landgenoten/makelaars wordt het vel vaak flink over de oren getrokken en dat is niet alleen vrebahof. Mijn advies. Wil je emigreren maak het papierwerk in orde, verkoop de boel of zet een bedrijfsleider op het bedrijf in nederland en vertrek naar het land waar je naar toe wil. HUUR EEN HUIS!, zet je trots aan de kant en ga een jaartje bij iemand anders in de melkput staan. Zo leer je de taal, de mentaliteit, de mensen(contacten), gewoontes en bovenal de waarde van het onroerend goed en de regelgeving kennen. Er is gegarandeerd niet een jaar waarin je meer verdiend dan je bij een haastige emigratie verliest.

 • no-profile-image

  dirk scheringa

  geachte boer uit usa;
  een gedupeerde is in mijn ogen iemand die geld overgemaakt heeft voor koeien of een bedrijf en vervolgens niks krijgt.


  niet een boer die wel een bedrijf heeft maar het niet red

 • no-profile-image

  bekijk het van

  heb de brichten de afglopen wken van Vreba-Hoff op AGD gevolgd, heb links en rechts wel mijn bedenkingen wie , wat en waar mee bezig is, maar ook de berichtgeving van AGD is naar mijn mening enkel gericht om het vuurtje te laten branden !!
  want wat voor nieuwswaarde heeft dit bericht , dit is toch ouwe koek van enkele weken terug ?
  probeer problemen op te lossen en niet enkel olie op het vuur te gooien.het is andermans elende in een ver land, probeer eerst is de mistanden hier op te lossen.

 • no-profile-image

  Landmand

  Om te zeggen van mensen die een zeer groot melkvee bedrijf sleutelklaar kopen.
  Vrijwel zonder grond. Zodat je heel risiko vol bedrijf hebt om die ondernemer te noemen is een farce.

 • no-profile-image

  Advisor

  Well Boer John USA, sometimes it's better to let others do the talking.

 • no-profile-image

  ervaring rijker

  Han, Meshovsk, ik ben het helemaal met u een, de vrebahoff boeren zijn dan misschien niet meer te reden, maar kijk verder. Vrebamel was ook zomaar ineens gebeurt en naar steegro over gegaan, omdat ze moesten uitbreiden naar 3000 koeien.
  Waar betalen ze het van, neem het serieus. Weet jij veel hoe de afspaken zijn tussen steegro en vrebamel, straks heb je nog mee betaald aan de uitbreiding naar de 3000 koeien. Het is beter om nu het e.e.a. uit te zoeken dan er straks achter te komen. We zijn nu voldoende gewaarschuwt door de USA boeren. Want anders krijgen misschien we weer een artikel in de krant van Marianna Vogelaar. VREBAMEL BOEREN IN DE KNEL. Bescherm jezelf voor de tegenvallers, dan valt het achteraf mee.

 • no-profile-image

  kees

  lachwekkend verhaal ik roep iedereen op het abbonemt op agd en boerderij op te zeggen.Dit is geen journalastiek dit is een hetze creeren.
  Ben ook met van Bakel geemigreerd en boer nog steeds.

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  Ik ben het wel eens met het bericht van UNAAITMESTEEDSOFAMERICA, hieronder. Waarom steeds maar blijven schrijven over van Bakel en zijn bedrijven?? Snap ik niet. Nu weet iedereen het wel!!
  Kijk (en schrijf) liever naar de andere melkveehouders in USA. Hoe zij nu ondernemen, en het hoofd boven water kunnen houden.
  Kunnen wij nog wat van leren in het kleien NL!!

 • no-profile-image

  boer

  Ik geloof als de melkprijs slecht is, dat iedereen genoeg aan z'n eigen bedrijf heeft!!!!! We kunnen bij niemand in de keuken kijken, en van mij hoeft dat ook niet. Laat ieder voor zich zelf zorgen, dan zal het vanzelf wel goed komen.
  Zoniet dan komen ze wel bij ons!!!

  gr. uit het mooie west duitsland

 • no-profile-image

  Dairy Farmer

  Zoals al eerder vermeld is heeft vrebahoff mensen dingen verteld en laten denken dat niet waar blijkt te zijn. Maar er zijn wel degelijk boeren in the vs zoals onze family die met vrebahoff zaken hebben gedaan en zelf zijn gaan boeren zodra the boerderij gebouwd was en tot nu toe goed draaien, wat trouwens het plan was voor elke boer die hier naar toe kwam. Maar er zijn ook gevallen, niet iedereen die het niet gered heeft maar wel een aantal, waar de boer het op eigen houtje niet kon redden en bij ome willie aanklopte voor help omdat ze niet toe wouden geven dat het verkeerd gegaan was. Ome willie wist nieuwe moed en finacering the brengen en de boer kon verder boeren maar nu niet veer voledig eigenaar. maar nog wel boer. Sommige boeren boeren nu wel goed, andere konden het nog niet redden, dus wie is in dat geval de boos doener?? verbahoff of de boer zelf?? Nou zoals ik all zie ik will vrebahoff geen hand boven het hoofd houden maar er is voor elk bedrijf een aparte reden dat het wel of niet goed draait, we kunnen niet klakeloos vrebahoff de schuld geven voor elke bedrijfs beendiging. Je moet als buitenlandse boer in een nieuwe omgeving je aan passen aan de platselijke situatie om succesfull te worden. Dat betekent voor de ene boer veel land in eigendom, een gesloten bedrijf en niet zo veel koeien, maar in een andere omgeving waar de akkerbouwers andere mentalitijd hebben en of anders boeren kan dat voor de nederlandse boer betekenen veel koeien en puur alleen gericht zijn op veel melk produceren en de akkerbouwer het mest en gewas gedeelte laten regelen. De ene boer vind zijn draai dat past bij de omgeving en de andere boer vind het niet, en dat heeft helemaal niks met vrebahoff te maken. Er zijn hier van bijde voorbeelden bedrijven op te noemen. De melk prijs kan nog zo hoog zijn maar als je te veel geld besteed, onbewust (het kan niet op mentalitijd) of bewust (alles duur kopen en mest ver weg rijden omdat de relatie met lokale akkerbouwer er niet is) red je het niet. Is dat niet het geval met elk bedrijf in elke sector in welk land dan ook??

  p.s. mijn excuses voor de spelling

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Een eerlijke makelaar hoeft inderdaad niet door de stront gehaald te worden, unaaitmesteefsofamerica, usa. Maar dat is nu net het probleem. Hij is niet eerlijk, hij verkoopt een mooi verhaal, waar niet veel van waar blijkt te zijn achteraf. In elk aspect bedriegt hij eigenlijk iedereen, en elke boer die met vreba-hoff zegt dat. Alleen ze zeggen het niet openbaar, omdat de meeste van WvB afhankelijk zijn op een of andere manier (Lease bedrijf,...) Vandaar ook dat er veel positieve reacties zijn op vreba-hoff, omdat zij afhankelijk zijn van hem. Voor hen moet vreba-hoff overeind blijven.
  Er zijn er niet veel die hun lease bedrijf hebben kunnen overnemen na 7 jaar (waarschijnlijk 1 en niet meer). Wat eigenlijk de bedoeling was. De constructie werkte niet omdat het gewoon te duur is om het bedrijf over te nemen. Meestal zijn nu de bedrijven van Midwest ag investment (investerings bedrijf van vreba-hoff) en de boer heeft een klein aandeel in het bedrijf om deze te managen. Als men niet goed luisterd naar WvB worden ze zonder pardon van het bedrijf gezet en men zet er een andere manager op.
  Voor de bedrijven waar WvB alleen maar gebouwd heeft. Is het niet dankzij WvB dat ze het gered hebben. Maar dat is te danken alleen maar hunzelf want WvB doet er alles aan om hun afhankelijk te maken van hem, zodat hij hun kan inlijven in zijn imperium van bedrijven.
  Deze boeren zijn ook afgezet omdat alles net even te klein is gebouwd met slecht materiaal. Op het laatst wordt er ook niet alles meer afgewerkt en van enige garantie hebben ze bij WvB nog helemaal nooit gehoord. Iedereen heeft dezelfde klachten hierover. Zelfs de banken hadden al door voordat de melkprijs slecht was dat ze eigenlijk ook opgelicht zijn door hem. dit door overwaardering van het bedrijf, zodat er eigenlijk teveel leninglast is op het bedrijf. Daarom dat zoveel vreba-hoff bedrijven het nu niet redden met deze lage melkprijzen. Er mag niets mis gaan.
  Dirk Scheringa bekende pas zijn fouten toen zijn bedrijf niet meer te redden was. Van tevoren was er nooit niets aan de hand. Ik ben benieuwd hoe WvB het gaat doen.

 • no-profile-image

  Canadian

  Erg zuur voor deze boeren, als hun onrecht is aangedaan dan hoop ik dat ze recht zullen krijgen.

 • no-profile-image

  boerin

  Wij besloten in de US te gaan melken MET grond, tegen het advies in van vele (niet een enkele) adviseurs. Wij wilden mestafzet en eigen voer veilig stellen. Lang bleek dit een niet zo gunstige beslissing omdat het veel goedkoper was om voer aan te kopen in plaats van zelf verbouwen. Onze grond werd een blok aan ons been terwijl er ook nog eens veel kapitaal inzat. Ook in NL werd vaak geadviseerd afstand te doen van grond (aan beleggingsmij en blijven pachten) en kapitaal in te zetten voor extra melkproduktie. Ook wij liepen rond met deze gedachte, zijn nu ACHTERAF GEZIEN, blij met onze grond. Maar wie zegt hoe het plaatje er het volgende decennium uitziet.

 • no-profile-image

  boer

  Ik ben als onafhankelijke boer in de USA geweest om een bedrijf te kopen .Ik ben ook op een bedrijf geweest waar iemand op heeft geboerd die hier op deze side ook heeft gereageerd met zijn eigen naam .
  Ik zal maar niet in details treden want die zijn niet zo fris .
  Misschien wil een ander dat doen

 • no-profile-image

  prutser

  Met een haastige emigratie wordt er inderdaad vaak teveel betaald voor een boerderij, is vooral vaak het geval in Canada, met makelaars die zogenaamd voor de koper werken, maar toch ook wel een beetje voor de verkoper. Ook daar worden emigranten, weliswaar minder erg, voor de gek gehouden. En vaak hebben die makelaars ze een Nederlandse achternaam.... en na de emigratie zie je ze waarschijnlijk nooit meer

 • no-profile-image

  veehouder

  ja maar het zijn meestal de boeren die er een zooitje van maken .Meestal zijn ze niet gewend om met personeel om te gaan, dus dan worden b.v eerst de voerhekken kapot gereden ..de deuren worden eruit gereden of half vernietigd ...ze remmen even te laat en..... een hek en een deur liggen eruit ...nee niet bij 1 deur maar verschillende .
  Meestal hebben ze ruzie met de buren dus met een sleep slang hoeven ze niet meer te werken .Ja ja het is natuurlijk de schuld van de buren ..o...nee . .van Van Bakel .

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ondernemers passen wel beter op zijn eigen centen. Als je iemand geld geeft en nog niet gezien hebt wat je er voor krijgt, of je laat het eerst bij iemand anders op de bankrekening staan dan vraag ik mij af wie dat dan schuldig is. Ik vind het maar domme sukkels die er in getrapt zijn. Als het wel goed gegaan was dan waren zij later wel kapot gegaan. Dan ging er wel weer een ander mee werken die ook goed kan praten. Bovendien kan ik dit geen ondernemers noemen. Als je voor een paar jaar op vakantie gaat ben je nog geen ondernemer en zeker niet als het zo'n dure vakantie is.

 • no-profile-image

  veehouder

  Indianen verhalen laat me niet lachen koop maar eens een goede design bril dan kan je het zien .
  Een blind paard kan dit nog zien,maar je kan ook ziende blind wezen

 • no-profile-image

  zie het toch

  Ondernemer zijn is inderdaad meer dan met oud geld uit Nederland een groot bedrijf in de vs opstarten. Ondernemen is over 10 jaar nog steeds een goede boterham verdienen met een sterk bedrijf en niet het voortbestaan laten afhangen van 1 partij.

 • no-profile-image

  Wist het al lang

  Veehouder , USA. Schijn bedriegt.
  Ja, hoe kun je nu 600 koeien op 30 acre hebben. Dat kan ja nooit. WVB zijn stelling was geen grond maar koeien en gebouwen want als het dan fout gaat dan zijn ze afhankelijk van Vrebahoff. Waarom hebben VBI&II dan zoveel land omdat ze de realiteit wel kennen maar niet aan de immigranten vertellen.
  De pracht en praal brengt geen geld op maar de koeien en land wel. Denk dat velen dat nu wel door hebben.
  Veel succes voor degenen die diep in de put zitten.

 • no-profile-image

  boerin

  Van fouten kun je leren, inderdaad. Maar het meeste leer je van goed lopende en goed georganiseerde bedrijven.
  Een bos vol dooie koeien?? Wat leren we daarvan?? Ook ik verwijs deze verhalen naar de nieuwe website.

 • no-profile-image

  indiaan

  <> NU KAN HET NOG!!!!!! deze domeinnaam is nog niet in gebruik!!!
  Zo te zien zijn er verhalen genoeg, dus sla je slag en start je eigen website vandaag nog !!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer John, uit USA. U bent een beetje voorbarig. Goed opletten John!!!... De volgende keer. Bovendien wordt op de vorige site nog steeds geschreven!!!... Via rundveehouderij kunt u die nog vinden. Succes!.

 • no-profile-image

  rob

  Volledig eens met unaaitmesteedsofamerica. Wel een intrigerende gebruikersnaam!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ jonge Melkveehouder,vlakbij Pieterburen. Het is belangrijk te weten en te leren hoe het moet!!!... Dat is waar, tevens is het evenzo belangrijk te weten en te leren hoe het niet moet!!!... Bovedien duurt het leerproces van een Boer levenslang. Waarom vraagt U ??? Omdat het weer, de markt, (waar wij onze producten afzetten), de vraag, het aanbod en de Economische/Financiéle situatie zeer wisselend kunnen zijn!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte UNAAITMESTEEDSOFAMERICA,USA. Het lijkt er verdacht veel op dat u niet goed kunt lezen!!!... Of u bent één opervlakkige lezer die het geschrevene niet goed in zich opneemt!!!... Daar bedoel ik mee dat u niet het geduld bezit na te denken. Bovendien heb ik geen behoefte gefrusteerd te zijn of te worden!!!... Tevens weet ik over de werkwijze van Vreba-Hoff dat zij niet bang zijn met veel vreemd kapitaal te werken. Daar is niets mis mee, dat is legitiem!!!... Als dan ook alle afspraken uitgevoerd worden. Wat is dan nog het probleem???,unaaitmesteedsofamerica???... P.S. Als u een echte kerel wil zijn, schrijf a.u.b. uw echte naam op!!!... En verstopt u zich niet achter uw pseudoniem!!!... de groeten uit midden-europa.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ unaaitmesteedsofamerica, USA. U hebt het héél goed met u zelf getroffen!!!... You Are The Best!!!... Van de héle Wereld!!!... Het is alleen jammer dat u zichzelf, zo'n gefrusteerde naam heeft gegeven!!!... Heeft dat misschien iets met uw IQ te maken???... Of heeft dat één andere oorzaak???...YOU KNOW IT ???... I HOPE SO !!!...

 • no-profile-image

  Wie van de drie

  Wie van de drie ..wie is de USA boer? Wil de echt Boer USA nu opstaan.

 • no-profile-image

  Sint Nicolaas.

  Geachte Dirk Scheringa, zo is het!, zij wachten nog steeds vol goede hoop!!!... En zo voort. Uit ervaring kan ik daarover mee voelen. Maar dan bij een andere bemiddelaar. De groeten van Sint Nicolaas.

 • no-profile-image

  Stephanie

  Boer USA, is Boer Holland geworden, ook op de loonlijst van vreba hoff.
  Het druipt er vanaf.
  Ga een emmer halen!
  Boer, Jij weet wel beter.....
  Gijs succes met je nieuwe bedrijf. En laat het verleden niet te lang mee spelen in je toekomst.

 • no-profile-image

  pay

  Ik herinner me de info avonden van Vreba-hoff 10 jaar geleden. Ze dropen van arrogantie, en de Nederlandse boer werd afgeschilderd als prutser, die woonde onder het eerste spant van de ligboxen stal, omdat hij zich niet kon veroorloven een huis te bouwen. Tegelijkertijd werden foto's vertoond van de villa's bij de stallen in the US. Nu kan ik daar persoonlijk goed tegen, vooral wanneer het op een humoristische wijze gebracht wordt. Heel veel boeren waren echter geraakt door deze opmerkingen en het zette het bloed. Zou het kunnen zijn dat de reacties die we hier zien PAY BACK zijn? Heeft WVB zich schuldig gemaakt aan arrogantie? Ja !! Dit is echter niet verboden. Heeft hij zich schuldig gemaakt aan oplichting? Ik weet het niet, zoals de meeste van ons.

 • no-profile-image

  boerin

  Degene die zichzelf 'The Greatest' vindt.
  God Bless de echte Boer, USA

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Achteraf bekeken weten wij allemaal wat wij goed of verkeerd hebben gedaan!!!... En soms spelen wij quit, dan hebben wij een kosteloze ervaring opgedaan,dat kan ook. Als wij voor een keuze staan hopen wij allemaal, dat wij de beste keuze gemaakt hebben!!!... Ja toch(?),maar tijd en toeval treffen ons allemaal!!!... Daarom wens ik alle pechvogels sterkte en doorzettingsvermogen toe!!!...

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Hoeveel melkkoeien ga je houden in de USA? Oh, 1.000.
  Maar waarom ga je daar naar toe. Je kunt hier toch ook met je bestaande melkveebedrijf het melkquotum verkopen en hier ook 1.000 melkgeiten houden? Heb je ook een goede boterham. Voor de produktie van 10.000 liter heb ik geen 10 geiten nodig maar 1 melkkoe. Ik ga wel naar Amerika toe.
  Het hele verhaal van Verbakel begint een beetje te lijken op het DSB en AFAB verhaal. De adviseur weet het mooi voor te spiegelen, maar is duurzaam voor zichzelf bezig. En als klant moet je maar zien hoe je het betaald krijgt, en wat je er voor terugkrijgt.
  Als ondernemer besluit je in Nederland te stoppen. Jij besluit om jouw bedrijf te verkopen aan Verbakel. Met Verbakel kom je tot overeenstemming om het geld te investeren in een melkveebedrijf in de USA. Verbakel regelt alles voor jouw. Jij geeft hem jouw geld mee, en je spreekt af dat je op x-datum een melkveebedrijf kunt beginnen met die omvang én zoveel melkkoeien en de gebouwen zien er naar wens uit etc....
  En waar is in dit verhaal de second opinion adviseur?? Als ondernemer heb je alles toevertrouwd aan 1 persoon, aan 1 bedrijf??????
  Een onafhankelijk adviseur was in deze goud waard. Wat is de rol van de Nederlandse ambassade of de USA ambassade. Is die vantevoren ingeschakeld. Zijn er agrarische mensen bij die ambassades? Zijn die geraadpleegd.
  Het hele verhaal komt mij bekend voor. De geëmigreerde melkveehouders hebben alles toevertrouwd aan één man met de blauwe ogen. Hij regelt alles.
  Elders in de financiële wereld hebben we dat eerder gezien: HCS en de CEO, ging in 1987 failliet, Ahold en van der Hoeven, Fortis en Lippens, ging in 2008 failliet. Nog meer? Landis en de heer Kuiken, ook al enige jaren geleden failliet.
  Er zijn makelaars die werken voor een vooraf vastgesteld provisiebedrag. Zij regelen een bedrijf voor je. Jij zorgt zelf voor de financiering, en je hebt dan zelf een gesprek met de bank. En in die financiering neem je ook de makelaarscourtage mee. Je moet dan als ondernemer wel zelf een ondernemersplan maken en toetsen met de bankmedewerker. Als de financiering rond is, dan besluit je tot koop over te gaan. Bij het sluiten van de koop, betaal je de makelaar uit. Uit het hele verhaal van Verbakel en Vebra-Hoff kan ik deze normale gang van zaken niet filteren. Als ondernemer heb je dan weinig zelf initiatief getoond, weinig kritisch opgesteld. En als je dat zelf niet kunt, had je dan niet zelf moeten komen tot het aanstellen van onafhankelijk adviseur? Of een tweede partij moeten vragen naar de mogelijkheden van emigratie naar de USA? En kostenvergelijking te doen?
  Is het laatste niet de oorzaak van alle ellende van de geëmigreerde melkveehouders in de USA?

 • no-profile-image

  Ben

  Zuur voor hen, hebben ze niet verdiend.
  Deze boeren zijn echt met ondernemen bezig, dat kan van velen in NL niet gezegd worden (feitelijk zetboeren) die meteen schreeuwen dat ze gesteund moeten worden wanneer marktwerking gewoon z'n werk doet. Dat is geen ondernemen!

 • no-profile-image

  boer

  boer behoord hier een zakenman te zijn .
  Als je dat niet bent en je zit hier toch dan kan je beter direct terug gaan naar Nederland want dan wordt het hier nooit iets met je.Ook niet op andere fronten .
  Het is net zo als met voetballen je kan het of je kan het niet.
  Daar komt ook nog bij dat als je geen zakelijke talenten hebt een Nederlanse baas veel beter betaald dan een Amerikaanse. En de ziekte kosten verzekering is daar ook veel goedkoper.
  Terug gaan is veel beter dan hier vanuit Amerika op deze side als een ongeschoolde boer te keer te gaan .Want je hebt je kans gehad en je hebt het niet

 • no-profile-image

  dirk scheringa

  wat opvalt aan de reacties is dat er alleen word gereageerd door 'toeschouwers' , maar niet door werkelijk gedupeerden.

  die wachten nog steeds vol goede hoop dat WVB met een koffertje vol geld komt aanzetten?????

 • no-profile-image

  Farmer

  @Gijs, Wat jij zegt klopt helemaal, gaat het fout dan is de boer de boosdoener en de slechte vakman, kortom de loser.
  Graaf maar eens diep in de papieren die gemaakt zijn tijdens en voor de opstart, daar ligt meestal de oplossing waar de problemen echt liggen.
  Zit je nog op het bedrijf waar je gestart bent destijds in de VS.

Laad alle reacties (56)

Of registreer je om te kunnen reageren.