Home

Achtergrond

Voorwaardelijke celstraffen vleesfraude

Twee verdachten en een verdacht bedrijf hebben voorwaardelijke celstraffen tot een half jaar, taakstraffen en een geldboete opgelegd gekregen voor fraude in de vleeshandel.

De rechtbank Zwolle legde die straffen vandaag op. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de 38-jarige Deventenaar en een eveneens 38-jarige verdachte uit Polsbroek vele tienduizenden kilo’s niet voor menselijke consumptie bestemd vlees toch op de markt gebracht. Ook zou paardenvlees als rundvlees zijn verkocht.

De rechtbank ging slechts deels mee in deze redenatie. Hoewel het vlees onder een andere benaming is doorverkocht, kan het in deze gevallen ook gaan om vlees dat wel voor menselijke consumptie bedoeld was, aldus de voorzitter van de rechtbank. Wel achtte de rechtbank valsheid in geschrifte bewezen.

Ook is vlees dat vernietigd had moeten worden vermengd met ander vlees en zodoende alsnog in de schappen van de supermarkt beland. ,,Het op de markt brengen daarvan brengt risico's voor de volksgezondheid met zich mee en kan schade berokkenen aan de vleeshandel'', aldus de rechtbank. Een onvoorwaardelijke celstraf zoals de aanklager had geëist, vond de rechtbank te zwaar. Zeker ook omdat er nooit een groot gevaar voor de volksgezondheid te duchten is geweest.

De verdachte uit Polsbroek kreeg een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd. Ook moet hij een taakstraf verrichten van 240 uur. De directeur van de Deventer Vleeshandel kreeg een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en ook een onvoorwaardelijke taakstraf van 240 uur opgelegd.

De rechtbank legde de Deventer Vleeshandel BV een boete van 50.000 euro op. De officier van justitie had celstraffen tot 1,5 jaar en eenzelfde boete geëist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.