Home

Achtergrond 1 reactie

Voorlopig geen controle op eieren in supermarkt

Supermarkten hoeven tot en met volgend jaar geen kwaliteitscontrole van eieren te verwachten.

Dat laat het Controlebureau Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE), verantwoordelijk voor de controles, weten.

Directeur Paul Smakman licht toe dat de geplande controles voor de periode van 2007 tot en met 2010 allemaal zijn uitgevoerd. "Eind 2007 hebben we een controleschema voor drie jaar opgesteld, waar alle grote supermarkten één keer in voor kwamen. Die zijn nu al allemaal gecontroleerd. We zien geen aanleiding om het schema aan te passen."

Smakman is niet bang dat dit tot onzorgvuldigheid bij supermarkten leidt. "We hebben geen vaste controles, maar als er klachten zijn komen we wel in actie. "

De komende tijd richt het CPE extra aandacht op de ambulante handel en de één-kassawinkels, zoals de markt of speciaalzaken. "Daar vinden nog volop controles plaats. Een deel van deze bedrijven is al gecontroleerd. Hier worden andersoortige overtredingen aangetroffen, bijvoorbeeld ongestempelde eieren."

De controlestop wordt met open armen ontvangen door supermarktkoepel CBL, niet in de laatste plaats omdat supermarkten moeten betalen voor de verplichte controles. "Wij pleiten hier al twee jaar voor, vooral omdat de zaken die misgaan voortkomen uit eerdere schakels in de keten", legt directeur consumentenzaken en kwaliteit Marc Jansen uit.

Anevei, de overkoepelende organisatie voor onder andere pakstations, bestrijdt dit. "Ik kan me voorstellen dat er in de retail minder controles nodig zijn dan in pakstations, maar het is te makkelijk om alleen naar de leverancier te wijzen. Ook in supermarkten kunnen afwijkingen ontstaan", oordeelt voorzitter Arend Mijs.

Mijs vindt het niet zorgelijk dat supermarkten volgend jaar niet gecontroleerd worden. "Het is niet zo dat er daardoor meer controles bij pakstations plaats gaan vinden, daar is een vast stramien voor. Bovendien verschuift het CPE de aandacht meer naar de markten en dat vinden wij een goede zaak."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ei

    Altijd al gedacht dat het CPE kunstjes uithaalt, al is het alleen al door facturen 40 % te verhogen. Nu doen ze er nog een schepje boven op door alle controles t/m 2010 nu al afgerond te hebben, bij mij duurt het nog 2 maand voordat 2010 begint. Ze leven in Barneveld 1 jaar vooruit!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.