Home

Achtergrond 1 reactie

Voedseltop: veel beloften, weinig concrete stappen

Jacques Diouf van de wereldvoedselorganisatie FAO is diep teleurgesteld in de uitkomst van de driedaagse wereldvoedseltop in Rome heeft.

'Tot mijn spijt staan in de officiële verklaring geen meetbare doelen en specifieke deadlines."

De Senegalees noemt de top niettemin een belangrijke stap. Landen beloven nieuwe pogingen te ondernemen de honger die dagelijks 1 miljard mensen treft, vóór 2015 te halveren.

Tevens beloven rijke landen de landelijke en internationale trend dat steeds minder geïnvesteerd wordt in de landbouw, tegen te gaan. In 1980 werd nog 19 procent van ontwikkelingshulp besteed aan de landbouw, in 2006 was dat nog maar 3,8 procent.

Diouf pleit voor een jaarlijkse investeringssom van 44 miljard dollar ofwel 29 miljard euro.

De non-gouvernementele organisatie Oxfam International geeft de top een rapportcijfer 2 op een schaal van 10. Er waren delegaties uit 60 landen maar, aldus Oxfam, "de bijna totale afwezigheid van leiders uit rijke landen was vanaf het begin een slechte boodschap aan de wereld".

Hans Eenhoorn, hoogleraar voedselzekerheid van Wageningen Universiteit en oud-lid van de VN-taakgroep honger, noemt de top geen mislukking. "Een brede groep landen is voor het eerst in lange tijd doordrongen van het belang van landbouw. Het belang van bewustwording mag niet worden onderschat."

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi was aanwezig als gastheer terwijl uit de G20 alleen de Braziliaanse president Luiz Ignacio Lula de top bijwoonde.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Doe eerst maar wat aan de corruptie en de dictatuur in die ontwikkelingslanden,van alle ontwikkelingshulp komt maar weinig bij de uiteindelijke doelgroep terecht,dat weten de afwezige landen ook,zo wordt de animo ook steeds kleiner

Of registreer je om te kunnen reageren.