Home

Achtergrond

'Vleesvarkenshouders sluiten jaar met rode cijfers af'

Vleesvarkenshouders sluiten 2009 waarschijnlijk met een negatief inkomen af.

In het derde kwartaal is meer verdiend dan in de eerdere perioden, maar waarschijnlijk niet voldoende voor een positief inkomen.

Dat voorspelt landbouweconomisch instituut LEI op basis van de saldoberekening over het derde kwartaal. In die periode werd gemiddeld een saldo van €27.000 gerealiseerd. Hoewel dat een verbetering is ten opzichte van de eerste helft van 2009, ligt het bedrag €7.000 onder het niveau van vorig jaar. Dat komt vooral door slechte opbrengstprijzen. Over het afgelopen kwartaal blijft er op de meeste bedrijven voldoende over om wat inkomen over te houden, over het hele jaar gezien lukt dat echter niet. De lagere voerprijzen zijn niet voldoende om de slechte opbrengstprijzen en dure biggen goed te maken.

Zeugenbedrijven zagen, mede door die hogere biggenprijzen, het saldo juist stijgen. Met €50.000 per bedrijf werd er €15.000 meer verdiend dan in het derde kwartaal van 2008, maar minder dan in de eerdere kwartalen van 2009. Vergeleken met vorig jaar profiteerden zeugenhouders vooral van de lagere voerprijzen, een verschil van 20 procent. Het LEI verwacht dat zeugenhouders dit jaar voor het eerst weer positief kunnen afsluiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.