Home

Achtergrond

Vlasareaal in Frankrijk krimpt minder dan verwacht

Het vlasareaal in Frankrijk is veel minder gekrompen dan de vlassector van Frankrijk, België en Nederland vorig jaar hadden afgesproken.

Een areaalvermindering is nodig omdat door de economische crisis veel minder vraag is naar lange vezels.

"We hebben tijdens het laatste vlascongres afgesproken dat het areaal met nog eens 15.000 hectare moet krimpen", zegt Marc van de Bilt van het gelijknamige bedrijf voor zaaizaden. Afgelopen seizoen kromp het West-Europese areaal al flink. "Frankrijk zou daarbij krimpen naar een areaal van 45.000 hectare. Dat is niet gelukt. Het areaal beslaat daar nog steeds 56.000 hectare."

Nederland en België lukte het wel om het areaal voldoende te verkleinen. "Het probleem is dat in Frankrijk de boeren zelf verantwoordelijk zijn. De verkooporganisaties bemoeien zich daar niet met het areaal. Daarnaast hebben de boeren geen goed alternatief voor vlas."

Van de Bilt zag liever dat het areaal nog meer zou krimpen dan de afgesproken 15.000 hectare. "We hebben dit jaar een topoogst. Ook de oogst van vorig jaar was goed, waardoor er nu veel voorraad ontstaat."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.