Home

Achtergrond

Verzadigd vetzuur ook slecht voor de koe

Transvetzuren, een groep van verzadigde vetzuren, zijn slecht voor de mens, maar ook voor de koe.

Mensen die veel verzadigd vet binnenkrijgen, lopen een grotere kans op hart- en vaatziekten. Nu blijkt dat veel transvetzuren in de melk ook slecht zijn voor de koe en de vruchtbaarheid van het dier nadelig beïnvloeden.

Dat hebben de vakgroepen Fokkerij en Genetica en Bedrijfseconomie van de Wageningen Universiteit ontdekt in een onderzoek, dat zij uitvoerden in het kader van het landelijke onderzoeksprogramma Milk Genomics Initiative. De onderzoekers analyseerden de gegevens van negen soorten vetzuren in de melk van 1745 Friesian-Holsteinkoeien. Het bleek dat koeien met lagere hoeveelheiden transvetzuren in de melk duidelijk vruchtbaarder waren dan koeien die veel verzadigd vet in hun melk hadden.

De onderzoekers noemen de uitkomst veelbelovend, omdat veefokkerijorganisaties nu gericht koeien kunnen gaan fokken die meer gezonde vetzuren in de melk hebben. Dat komt melkdrinkers ten goede, want uit ander onderzoek is bekend dat onverzadigde vetzuren gezond zijn voor een mens. De wetenschappers hebben hun vinding gepubliceerd in het laatste nummer van Journal of Dairy Science.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.