Home

Achtergrond

'Vertrek VN-missie uit Congo voorbereid'

De Verenigde Naties werken aan een strategie om een eind te maken aan de VN-missie in de Democratische Republiek Congo.

Dat hebben diplomaten en VN-functionarissen gisteren gezegd. Monuc, de VN-missie in Congo, telt in totaal 17.000 militairen en is de grootste vredesmacht van de volkerenorganisatie.

Monuc is sinds 1999 actief in de voormalige Belgische kolonie. De VN-missie helpt de regering van het het Afrikaanse land onder meer bij de strijd tegen rebellengroepen. Ook helpt Monuc bij het beschermen van de burgerbevolking.

De Congolese president Joseph Kabila zou graag zien dat de rol van de VN-missie in zijn land kleiner wordt. "Dat is begrijpelijk'', aldus een westerse diplomaat. "Geen enkele leider wil de indruk wekken dat hij VN-vredesmilitairen nodig heeft om aan de macht te blijven.''

Vorig jaar december verlengde de VN-Veiligheidsraad het mandaat van de vredesmissie in Congo met een jaar. Voor een nieuwe verlenging zou topman Ban Ki-moon van de VN mikken op een periode van een half jaar. Dat zou een eerste stap kunnen zijn op weg naar beëindiging van de missie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.