Home

Achtergrond

Versomzet groente daalt in derde kwartaal supermarkt

De omzet van verse groente door Nederlande supermarkten zakte in het derde kwartaal van dit jaar met 2 procent.

Daarmee verslechterde het beeld ten opzichte van de rest van het jaar. In de eerste 36 weken toonden de supermarkten nog een groei in de omzet voor verse groente van 3 procent. Dat meldt marktonderzoeksbureau IRI.

Er lijkt sprake van een prijseffect, omdat de groenteprijzen in het derde kwartaal duidelijk lager waren dan in 2008. In september lagen de prijzen van verse groente in Nederlandse winkels (inclusief detailhandel) zelfs ruim 8 procent onder het peil van september 2008. Daarmee volgen supermarkten de prijsdaling op de inkoopmarkt. Verder zijn er signalen van een versterkte prijsconcurrentie van supermarkten.

Van de totale supermarktomzet in groente van 1,4 miljard euro in de eerste 36 weken wordt 81 procent uit de verse groente gehaald, de rest uit conserven en diepvries. Voor de groenteconserven groeide de omzet met 10 procent, dat lijkt vooral een gevolg van hogere prijzen in de winkel. Het volume steeg 1 procent.

De omzet diepvriesgroente steeg met 3 procent dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.