Home

Achtergrond 1 reactie

'Verpakken lening door bank moet blijven'

Banken moeten in staat blijven om leningen in stukken te hakken, deze weer in andere vorm te bundelen en door te verkopen. Dit ondanks het feit dat dit zogeheten securitiseren een van de oorzaken is van de krediet- en financiële crisis.

Dat zei directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in de marge van een congres over de toekomst van de banksector. Momenteel is de vraag naar krediet klein, maar dat kan omslaan als de economie aantrekt. Banken moeten dan in staat zijn om geld uit te lenen, aldus de directeur. De securitisatiemarkt kan de banken van kapitaal voorzien, stelt Hoogduin.

,,Als de economie herstelt, moeten we voorkomen dat er een credit crunch komt'', aldus de directeur. Volgens hem bestaat het risico dat banken voorzichtig zijn met het uitlenen van geld omdat ze in de toekomst meer geld als buffer moeten reserveren. Ook kan het zijn dat ze voorzichtig zijn omdat ze op enig moment op minder steun kunnen rekenen van centrale banken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    De heer Hoogduin heeft kenelijk niets geleerd van de huidige crisis en gaat er van uit, dat het per ongeluk is ontstaan en zeker niet door fouten van de banken.
    Terwijl bijna iedereen uit gaat van het feit, dat de foute hypotheken in mooi pakpapier met strikjes zeker aan de crisis ten grondslag liggen. Gaat deze niet onbelangrijke bankman weer deze fout promoten.
    Misschien is het voor milieu en wereld vrede beter een beetje minder groei te hebben dan nieuwe LUCHTBEL.

Of registreer je om te kunnen reageren.