Home

Achtergrond

Verlies voor Democraten bij verkiezingen

De Democratische partij van de Amerikaanse president Barack Obama heeft een gevoelige nederlaag geleden tijdens verkiezingen in de staten New Jersey en Virginia.

Met name het verlies in New Jersey ligt gevoelig, aangezien deze staat traditioneel in handen was van de Democraten.

De stembusgang komt exact een jaar na de historische overwinning van Obama in de presidentsverkiezingen. De verkiezingen werden daarom gezien als graadmeter voor de populariteit van het staatshoofd. Die had in beide staten campagne had gevoerd voor de kandidaat van zijn partij.

De inspanningen van de president bleken dus tevergeefs. In Virginia won Bob McDonnell van de Republikeinse Partij. Hij had een ruime marge op de Democraat Creigh Deeds. Vorig jaar had Obama nog een cruciale overwinning geboekt in Virginia tijdens de presidentsverkiezingen. Het was de eerste keer sinds 1964 dat een Democraat zegevierde in Virginia.

Bij de verkiezingen voor het gouverneurschap van New Jersey versloeg de Republikein Chris Christie de Democratische gouverneur Jon Corzine.

In New York werd burgemeester Michael Bloomberg gekozen voor een derde termijn van vier jaar. De onafhankelijke miljardair had bijna 90 miljoen dollar (circa 60 miljoen euro) uitgegeven aan zijn campagne, een record. Hij versloeg de Democratische kandidaat Bill Thompson, die ongeveer 7 miljoen dollar spendeerde in de race om het burgemeesterschap van de miljoenenstad.

Het was dinsdag niet alleen kommer en kwel voor de Democraten. In het 23e kiesdistrict van de staat New York versloeg de Democraat Bill Owens de kandidaat van de kleine Conservatieve Partij, Doug Hoffman. Eerder was de zetel in Republikeinse handen.

Volgend jaar staan opnieuw verkiezingen op het programma in de Verenigde Staten. Deze zijn nog belangrijker, want kiezers bepalen dan wie zitting nemen in het Huis van Afgevaardigden. Ook staat een derde van de zetels in de Senaat en twee derde van de posities van gouverneurs op het spel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.