Home

Achtergrond

Verhagen: geen EU-ambassades dicht voor 2014

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ziet het niet gebeuren dat er voor 2014 Nederlandse ambassades in Europese landen dicht kunnen.

Met name de PvdA drong erop aan dat het nieuwe Europese agentschap voor externe relaties van de EU eerder taken overneemt. Maar Verhagen zei dat dit gezien de opdracht van het nog te openen EU-instituut niet kan.

De minister zei dit tijdens de behandeling van de begroting voor Buitenlandse Zaken voor 2010. De minister heeft wel begrip voor de wens van de VVD en de PvdA om kritischer naar de buitenlandse posten te kijken. Hij doet dit al vanwege al eerder opgelegde bezuinigingen, waardoor hij 391 voltijdbanen op zijn ministerie moet inleveren. Ongeveer een kwart daarvan wordt geschrapt onder de bijna 1500 naar het buitenland uitgezonden ambtenaren.

Maar hij is bereid de buitenlandse vertegenwoordigingen verder door te lichten. Hij neemt dat mee in het onderzoek naar de 35 miljard euro die het kabinet de komende jaren moet bezuinigen om de effecten van de economische crisis op te vangen. Hij zal de Kamer daar later nog over informeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.