Home

Achtergrond 1 reactie

'Vergoeding voor waterberging nodig'

Het beschikbaar stellen van grond als waterberging bij extreme neerslag is voor boeren alleen interessant als daar een marktconforme vergoeding voor staat.

Onder de huidige Europese voorwaarden is dat niet mogelijk, blijkt uit onderzoek van instituut LEI. De onderzoekers bekeken de mogelijkheden voor piekberging, een blauwe dienst, in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije. Om deze dienst meer te stimuleren bij grondbezitters moet daar een reële vergoeding tegenover staan. Volgens EU-regels mag er in drie jaar maximaal 3.000 euro voor betaald worden, naast een compensatie voor productieverlies. Daarnaast is de grondprijs in veel landen zo laag dat een vergoeding eigenlijk niet uit kan. De overheid kan de grond beter kopen.

In dichtbevolkte landen met hogere grondprijzen kunnen blauwe diensten wel interessant zijn. Duitsland is een uitzondering omdat daar wettelijk is geregeld is dat sommige gronden als piekberging gebruikt mogen worden. Daar is alleen een schadevergoeding gebruikelijk.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Laat dan ook maar steden onder water lopen,daar ook geen schadevergoeding.Overal de boer voor op laten draaien,laat de burger z,n eigen problemen oplossen

Of registreer je om te kunnen reageren.