Home

Achtergrond 1 reactie

'Verdere uitbreiding paprika-areaal onwaarschijnlijk'

Het areaal paprika zal komend seizoen gelijk blijven.

Dat is de verwachting van Thijs Jasperse, voorzitter van telerscollectief P8. Een echte voorspelling is pas mogelijk rond kerst wanneer de planten worden uitgezet in de kas, stelt hij. "Er komen nog kassen klaar, maar er zullen ook nog bedrijven afvallen. Er zijn bedrijven die nu nog niet weten of ze zullen starten volgend seizoen."

Eerder lieten plantenkwekers nog weten uit te gaan van een verdere uitbreiding op basis van het areaal uit nieuwbouwprojecten. Jasperse wijst verder op het uitzonderlijke effect van het uitbundige groeiseizoen dit jaar op de markt.

De CBS-telling van het areaal van dit jaar is geen verrassing voor de sector, stelt Jasperse. Hij herkent de forse stijging bij rood. Voor de handelsbedrijven zijn de voorspellingen voor het nieuwe seizoen belangrijker. Directeur en mede-eigenaar van handelsbedrijf Frankort & Koning gaat voorlopig nog uit van een verdere uitbreiding van het paprika-areaal. Dat maakt het vooruitzicht van het komende seizoen lastig. "Er is een absoluut overaanbod paprika, net als veel andere producten in de voedingstuinbouw. Daar kunnen we niet veel aan doen als handel. Wij kunnen daar alleen op inspringen door de efficiëntie verder te verhogen, elke meter nog beter te benutten." Het handelsbedrijf verwacht meer direct zaken te gaan doen met telers.

Volgens LTO Noord Glaskracht zal de schoksgewijze toename van het paprika-aanbod een reactie hebben. "Het prijsmechanisme leidt ertoe dat bedrijven nu geen uitbreiding meer plannen."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Wat een ongelooflijke oznin van LTO Noord.
  Volgens LTO Noord Glaskracht zal de schoksgewijze toename van het paprika-aanbod een reactie hebben. "Het prijsmechanisme leidt ertoe dat bedrijven nu geen uitbreiding meer plannen."

  Er is enkel uitgebreid omdat de banken de meeste paprikatelers daar toe hebben gedwongen. De meeste paprikatelers hebben al jaren niets en dan niets meer te zeggen op hun eigen tuin.Voorbeeldje ? Hoeveel hebben vorig jaar augustus vreselijk duur gas in gekocht omdat de bank dat adviseerde"?
  Natuurlijk zal een tuinder dat niet graag toegeven maat Teun Tuinder is niet gek.
  Die hele schaal vergroting is vooral gebaseerd op kostprijs per vierkante meter. Volgens mij hebben ze niet in de gaten dat die dingen ook nog gegeten moeten worden.
  Ik heb al eerder gelezen dat je moet uitbreiden als je denkt daarmee geld kunt verdienen. DAT moet de leidraad zijn maar het is net als of dat roepen in de woestijn is.

Of registreer je om te kunnen reageren.