Home

Achtergrond

Verburg wil geen versnelde grondaankoop voor natuur

Hoewel de voltooiïng van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) niet wil vlotten wil minister Verburg de aankoop van landbouwgrond voor natuur niet versnellen.

Dat heeft ze vandaag gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de EHS. Sommige fracties drongen er bij de minister op aan om provincies aan te sporen grond sneller aan te kopen. Zij wil dat niet doen omdat ze niet wil treden in de verantwoordelijkheid van de provinciebesturen. Meer druk op aankoop zou bovendien de prijs opdrijven omdat grondeigenaren meer geld vragen als ze weten dat kopers onder tijdsdruk staan.

Ook met onteigenen van grond wil Verburg terughoudend blijven. Er ligt een afspraak dat niet meer dan 10 procent via onteigening verworven mag worden. "En daar houden we ons aan".

De suggestie van de VVD om 50.000 hectare ruilgrond versneld te verkopen wees de minister van de hand. "We zouden die grond nog dit jaar verkocht hebben, maar die ruilgronden zijn nodig voor het realiseren van de EHS".

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.