Home

Achtergrond

Verburg overlegt met uiensector over compost

Landbouwminister Gerda Verburg is bereid met de uiensector te overleggen over een vrijstelling in de mestwet voor uienpellencompost.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU).

De stichting heeft Verburg een verzoek gedaan om een vrijstelling te krijgen voor het verplicht bemonsteren en wegen van uienpellencompost. Deze verplichting is opgenomen in de mestwet. De compost bestaat uit staarten, rokken en een beetje grond, die vrij komen bij het verpakken van uien. Pas na een analyse mag de compost worden uitgereden op akkerland.

SAU-voorzitter Huib Eversdijk is verheugd dat Verburg bereid is hierover te praten. Volgens Eversdijk kost het wegen en bemonsteren de uienverwerkers zo’n 100.000 euro per jaar. "Bovendien wil de overheid de administratieve lasten verlagen. Het bemonsteren en wegen van individuele partijen vergt veel administratie."

SAU wil met forfaitaire normen werken. Eversdijk: "Uit een breed onderzoek onder uienverwerkers is gebleken dat de gehaltes aan mineralen in de compost van de bedrijven steeds gelijk is. De sector wil dit graag zelf reguleren."

Of registreer je om te kunnen reageren.