Home

Achtergrond

Veilingen verliezen 10 tot 15 procent omzet

Afzetpartijen in België en Nederland lijden dit jaar naar verwachting een omzetverlies van 10 tot 15 procent.

Dat blijkt uit een rondgang. Oorzaak is de forse prijsdruk bij vooral glasgroente. De grootste Belgische veiling, Mechelse Veilingen, laat een omzetdaling zien van 14 procent. De grote dalingen waren te zien in mei, juni en juli, maar ook september. De tomatenomzet van de veiling geeft dit jaar 22 procent prijs tot 55 miljoen euro, terwijl de aanvoer licht groeide.

De middenprijs voor trostomaten zakte van 80 tot 61 cent per kilo. De middenprijs van rode paprika zakte zelfs van € 1,44 naar 82 cent, blijkt uit de statistieken van de Belgische veiling. Veilingkoepel Lava, waar de bemiddeling geconcentreerd is van de Belgische veilingen, verwacht een daling van 10 tot 15 procent van de omzet. Circa 30 procent van de Belgische afzet gaat via deze contracthandel.

Een uitzondering vormt veiling REO dat juist sterk is aangewezen op vollegrondsgroente. De vorstschade in prei begin dit jaar in Nederland heeft de omzet in prei bij REO laten stijgen met bijna 80 procent tot 30 miljoen euro. Dat maakt het verlies bij de kleinere glasgroenteproducten ruimschoots goed, blijkt uit de gegevens tot september van deze veiling.

In Nederland zijn de afzetorganisaties minder transparant in de omzetverwachtingen. Alleen veiling Zaltbommel laat weten een omzetdaling te verwachten van 10 procent dit jaar. De veiling heeft een breed productpakket, maar ziet de aanvoer wel groeien. Veiling ZON, The Greenery, Versdirect.nl en FresQ willen nog niet naar buiten treden met de cijfers, maar de verwachting is dat de prijscrisis al deze partijen raakt, zeker omdat ze relatief veel glasgroente afzetten en een deel van de winterprei-omzet verloren zagen gaan.

De omzetdaling van de afzetorganisaties heeft ook effect voor de toekomstige gelden uit de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO). De subsidie is gebaseerd op de omzet van twee jaar voor het subsidiejaar (peildatum).

Of registreer je om te kunnen reageren.