Home

Achtergrond 3 reacties

Veerman: teelt energiegewas onhaalbaar in Nederland

De teelt van energiegewassen is in Nederland niet rendabel te maken.

Daarvoor is de omzetting van gewassen in energie te inefficiënt. Dat zei oud-landbouwminister Cees Veerman vandaag op een bijeenkomst op de proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat. "De mensheid maakt de voorraad olie, gas en kolen in recordtempo op. Daarom is het ontwikkelen van duurzame energie van wezenlijk belang. Maar de omzetting van gewassen in energie is zo inefficiënt dat de teelt van energiegewassen in Nederland een utopie is. Dat is hooguit iets voor grootschalige landbouwgebieden. In Nederland wordt dit geen vierde gewas voor de akkerbouw."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  juist, als we vandaag alleen nog maar rendabele teelten zouden verbouwen , er zou veel ruimte zijn voor natuur.
  De voedingsindustrie is om begrijpelijke redenen tegen bio-brandstoffen. Maar de boer moet zelf beslissen, als hij nog kan.

 • no-profile-image

  Leen

  Je zou hetzelfde verhaal kunnen ophangen voor de teelt van tarwe en in mindere mate ook voor suikerbieten en consumptieaardappelen. Technisch gezien is telen op elke schaal mogelijk. Helaas zijn we met teveel agrariërs op een te kleine postzegel grond. Dat zijn de feiten en dat zal niemand weerhouden om koolzaad of wat-dan-ook te verbouwen ondanks de wijsheid van dhr. Veerman.

 • no-profile-image

  gert

  Veerman heeft zeker liever natuur,is zeker wel rendabel ?

Of registreer je om te kunnen reageren.