Home

Achtergrond

Vangstquotum blauwvintonijn omlaag

De vangstquotum van Atlantische blauwvintonijn gaat met eenderde omlaag.

Dat is besloten tijdens de jaarlijkse vergadering van de visserijorganisatie ICCAT, waarbij 48 landen zijn aangesloten. Ook wordt het vangstseizoen ingekort tot een maand.

Milieuorganisaties hadden aangedrongen op een volledig vangstverbod, omdat de vis dreigt uit te sterven door overbevissing en illegale visserij. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn met het huidige vangsttempo de geslachtsrijpe exemplaren in 2012 op. De organisaties hadden ICCAT tevergeefs gevraagd de vis als bedreigde diersoort aan te merken. Volgens ICCAT-voorzitter Fabio Hazin is het besluit echter conform wetenschappelijke adviezen.

De ICCAT scherpte vorig jaar het vangstquotum voor de blauwvintonijn al fors aan tot 19.950 ton. Volgend jaar mag er maximaal 13.500 ton gevangen worden, zo werd besloten na de tien dagen durende vergadering in Brazilië. De kans dat de blauwvintonijnpopulatie in vijftien jaar tijd weer op peil is, is volgens hem door de nieuwe maatregelen 60 procent. Milieuorganisaties betwisten dit. Ze mikken nu op de Cites-top in Qatar volgend jaar. Ze hopen dat daar een verbod wordt ingesteld op de handel in blauwvintonijn.

ICCAT werd in de jaren zestig opgezet om tonijn en tonijnachtige vissoorten te behouden. De met uitsterven bedreigde blauwvintonijn, die onder meer in sushi verwerkt wordt, is erg populair in Azië. Een blauwvintonijn kan meer dan 600 kilo wegen. In Japan lopen de prijzen op tot 100.000 dollar (67.000 euro) per stuk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.