Home

Achtergrond 5 reacties

Van Weperen: Rabobank vertraagt herstel economie

De Rabobank traineert het herstel van de economie door haar creatieve financieringsgedrag.

Dat meent de Friese melkveehouder Jan van Weperen, mede-eigenaar van een van de grootste melkveehouderijen in Nederland (470 melkkoeien) en oud-LTO-bestuurder. "De Rabo vindt dat de melkveehouderij perspectief heeft, maar werkt mee aan het hooghouden van onze kostprijs", schrijft hij in een opiniestuk. Van Weperen beticht de bank van het creëren van een zeepbel. "Wanneer liberalisering haar werk zou doen, zouden boeren omvallen. Dat zou de onroerendgoedprijs onderuit laten gaan en dat zou, hoe erg ook, een beter beeld van de werkelijkheid geven."

Dirk Duijzer, directeur Food & Agri van de Rabobank, reageert: "Samen met agrarische ondernemers heeft de Rabobank mede door inzet van haar beleid en middelen de agrarische sector gebracht waar ze nu is. Een hoogproductieve sector die een vooraanstaande positie inneemt."

Sinds het uitbreken van de crisis wordt banken gevraagd de geldkraan open te houden, aldus Duijzer. "Zeker in Nederland heeft de Rabo dat ook gedaan om de economie te blijven stimuleren en om op basis van langetermijnperspectief achter haar klanten te staan zolang dat verantwoord is. Als wij de kraan dicht zouden draaien, zullen vele sectoren ten onder gaan."

"Vraag en aanbod bepalen de waarde en niet de Rabobank. Een gezond en duurzaam financieel beleid lijkt ons beter. De Rabobank heeft vertrouwen in de agrarische sectoren en doet inderdaad haar best om hetgeen ondernemers willen mogelijk te maken binnen de verantwoorde mogelijkheden die er zijn. Daarbij blijft het doen van een investering eerst en vooral een ondernemersbeslissing."

Lees ook de opinie van Jan van Weperen

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  inderdaad Piet, Heineken is de grootste drugsdealer van Nederland

 • no-profile-image

  veehouder

  Volgens mij wil Jan gewoon grond kopen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De Rabobank heeft door haar beleid van de afgelopen jaren ook in de tuinbouw een groot deel van de crisis veroorzaakt. De enorme schaalsprongen (gefinancierd door de rabobank) die tuinders maakten hebben hen alleen ellende opgeleverd. Gevolg was;hoge schuldenlast en overproductie . Is dit de duurzaamheid die Bert Heemskerk
  zo hoog in het vaandel had staan? Of wordt er bewust gekozen om boeren en tuindersgezinnen slaven van de bank en de retail te maken?????

 • no-profile-image

  Piet

  Ja, en Heineken is verantwoordelijk voor al botsingen op de Nederlandse wegen.

 • no-profile-image

  wijzer

  Had de heer van Weperen wat hoger ingeschat qua algemene kennis. Helaas valt ook hij door de mand. Wat een onzin verkoopt hij hier.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.