Home

Achtergrond 44 reacties

Van Drie neemt Alpuro over

VanDrie Group in Mijdrecht neemt de Alpuro group uit Uddel over.

Dat hebben beide ondernemingen vandaag bekendgemaakt. De ondernemingen hebben hun voornemen ter goedkeuring voorgelegd aan de Nederlandse mededingingsautoriteit en de Europese mededingingsautoriteiten in Brussel. De verwachting is dat deze met de beoogde overname akkoord zullen gaan. "Wij verwachten niet dat we bedrijfsonderdelen af moeten stoten", aldus VanDrie-topman Henny Swinkels. De verwachting is dat de beoogde overname volgend voorjaar rond komt.

Met de overname van Alpuro group groeit de omzet van de VanDrie group met 240 miljoen euro tot 1,9 miljard euro. Alpuro slacht per jaar 265.0000 kalveren. VanDrie Group is goed voor 1,4 miljoen slachtingen. Volgens Swinkels komt dat in Nederland neer op een aandeel van zo’n 70 procent.

De overname heeft op korte termijn geen gevolgen voor de verschillende bedrijven. Alle bedrijven blijven op de oude voet doordraaien. Ook het merk Peter’s Farm van Alpuro blijft bestaan. "Het ligt voor de VanDrie group zeker voor de hand met Peter’s Farm door te gaan", aldus Swinkels.

Beide bedrijven benadrukken dat de beslissing tot deze stap voor een groot deel wordt ingegeven door de ontwikkelingen in de afzetmarkten. Retailers worden steeds groter en opereren in meerdere landen tegelijk. Hun inkoopmacht neemt toe en het wordt met name voor een kleine speler als Aalpuro steeds moeilijker om aan hun eisen te voldoen. "Met de overname van Alpuro Group versterkt VanDrie Group zijn positie op de Europese markt", aldus Swinkels.

Bekijk hier een interview met Henny Swinkels over de overname

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mester

  Het lijkt mij duidelijk dat deze zet nooit goedgekeurd mag worden door de N.M.A. Het weinige beetje concurrentie dat er nu nog is, zal volledig verdwijnen.

 • no-profile-image

  Neerlands hoop

  Groot gelijk toeschouwer, de meeste mensen hier ondernemen zelf liever niks. Ik had de reacties wel eens willen zien wanneer de kop geweest was: Van Drie vertrekt uit Nederland (of VION, FC).

 • no-profile-image

  willem

  Begrijp toch heer jansen dat je haast geen keus meer hebt, enkele opkopers, de markten dicht en de slachterijen dicht,
  wat blijft er dan toch over.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Economisch en bedrijfstechnisch gezien zal het wel een goede zet zijn, net zoals de verregaande schaalvergroting en fusiegolven de afgelopen decennia bij de zuivel en mengvoederindustrie.
  Als producent kun je duidelijke kanttekeningen plaatsen bij het kleine beetje vrijheid van handelen dat je nog hebt. Zo'n twintig jaar geleden kon je als producent nog kiezen uit een keur aan relaties waar je zaken mee kon doen, concurrentie was alom, zowel in de rundveemesterij, varkenshouderij en de pluimveesector. In alle sectoren zijn er nog maar enkelen waar je zaken mee kunt doen en ben je overgeleverd aan supergrote integraties. Als je wilt overleven kan je niet anders dan je schikken naar hun beleid.

 • no-profile-image

  Peter

  De van Driegroup. het klinkt beter als het de nieuwe naam de van eengroup wordt. Hij heeft tocht 80% vande handel
  in eigen hand

 • no-profile-image

  janssen

  Dat de van drie groep zo groot is geworden en nu alpuro kan overnemen, heeft maar met een 1 ding te maken. Het is een gezond bedrijf dat weet waar het me bezig is. Jullie schoppen allemaal tegen het succes van de van drie groep aan maar van drie heeft het toch echt allemaal zelf gedaan op eigen initiatief. Misschien als jullie het geprobeerd hadden had van drie nu misschien wel een grote concurrent gehad!!!

  Misschien is het angst, jaloezie, dommigheid wat ik les in jullie reacties

 • no-profile-image

  diezel

  Om de kosten te drukken ontslaat "van drie " eerst de inkopers van nuchtere kalveren , rose kalveren en witvlees kalveren . Iedereen kan ze op geven bij "van drie" want verder is er niemand meer .

 • no-profile-image

  toeschouwer

  Wat een uitspraken worden hier toch gedaan. Wat heeft iedereen het slecht. Je kunt als veehouder ook zelf de stieren afmesten. Met de rose kalveren/grote stieren kun je dan naar meerdere slachthuizen. Dat is het leuke in dit land "je moet niets, maar alles mag". Met andere woorden, je neemt zelf de beslissing om dingen te doen! Ik denk wel dat je er dan nog slechter van af komt!!

 • no-profile-image

  Kalfje

  Ik zie hier alleen maar reacties staan die over de VanDrie group gaan. Terwijl de Alpuro Group zelf het initiatief heeft genomen om in zee te gaan met de VanDrie Group.
  Dit omdat de huidige algemeen directeur geen directe opvolger heeft en dit de enige logische stap is.

 • no-profile-image

  klaasen

  Als je durft en het zo goed weet zet dan je naam eronder dan ben je pas flink

 • no-profile-image

  burger

  Jan van Drie is miljonair geworden, vooral door de E.U. subsidies op magere melkpoeder. Wanneer het dus zo goed gaat volgens de kalverhouder uit Holland, dan kan dus de E.U. subsidie er vanaf gegooid worden.

 • no-profile-image

  MOZES

  NMA MAG DIT NIET GOEDKEUREN, ALLEEN ALS VAN DRIE ANDERE DELEN VAN BEDRIJF MOET VERKOPEN, NET ALS BIJ DE FUSIE FRIESLAND CAMPINA, ALLEEN DAN IS OVERNAME EERLIJK, ANDERS TE VEEL MACHT IN KALVERENLAND!!!!!!!!!!!!!! (hEEFT AL TE VEEEELL MACHT!!!!!!!!)

 • no-profile-image

  Kalverhouder

  Heel stoer, al die reacties van zogenaamd vrije boeren. Ons bedrijf heeft jaren kalveren op contract gemest en alle leningen in 20 jaar of sneller afgelost. We zijn gegroeit: in 20 jaar 20x zo groot geworden en mesten nu voor eigen rekening en risico en lossen nog sneller af. Geen een melkvee/akkerbouwbedrijf oid in Nederland lost zo snel af en groeit zo snel. Vergeleken met mijn bedrijf zijn de meesten grote prutsers, maar mijn naam hoeft hier niet onder te staan.

 • no-profile-image

  kalverhouder

  @ burger Amtsterdam, Van Dire is niet rijk geworden dankzij de subsidies. Dankzij de subsidies is de prijs van nuchtere kalveren altijd op een hoog niveau gebleven, en is daarmee direct weer de portemonnee van de melkveehouders ingestroomd

 • no-profile-image

  ex voorlichter

  Prachtig die reacties...Iemand riep dat 30 jaar geleden men bang was van Jan van Drie..Hij had er de zweep onder..
  Ik weet nog als de dag van gisteren hoe zijn "knechtje" Jan Gilles de shit moest opruimen. Maar dat moest wel in het "wilde westen" van handelaren, loonmesters en de Veluwe-clan van Denkavit, Alpuro, Navobi met als Outsider Jan...
  Een ding valt me op het is allemaal onder de eigen Kerk gebleven..-)
  In die tijd stond Alpuro bovenaan de AID-lijst.. Het kan verkeren..

 • no-profile-image

  mening

  over de grens zijn er ook afzetmogelijkheden

 • no-profile-image

  Vrije Kalverhouder

  Dit is een vervelende ontwikkeling.

 • no-profile-image

  Hollander

  Krijgt van Drie nog meer macht en wij nog minder voor de kalveren

 • no-profile-image

  meer slaaf

  Wat maakt het uit, of je nu slavenarbeid voor Alpuro of voor Van Drie verricht. Onder de zweep zit je toch.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Ik voorspel dat de Van Driegroep zich in de nabije toekomst gaat gedragen als de grote retailers nu al doen t.ov. de slachterijen ende van Driegroep t.o.v. contract mesters. Kijk naar de geschiedenis.

 • no-profile-image

  huub

  En dit mag (&%%$*) wel?? is mevrouw kroes nu druk met haar plaatsje in brussel veilig te stellen??

 • no-profile-image

  Marketeer

  Wees maar blij met deze move. V3 staat voor visie en continuiteit.... Dit wordt de redding van een aantal boeren... Men heeft gezien hoe zaken zich de laatste jaren hebben ontwikkeld.
  V3, gefeliciteerd en succes bij het reorganiseren....

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Deze overname is een zeer slechte onwikkeling in de kalversector. Dit moet de NMA maar eens tegen het licht houden.

 • no-profile-image

  dier

  Ja, dat bedoel ik nou, Berend Botje. Willie van Gemert heeft het ook door.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  De boeren kunnen er zelf beter wat van zeggen lijkt me. Dit laten afhangen van Brussel duurt te lang, geen prioriteit waarschijnlijk.

 • no-profile-image

  martin

  Ergens is 't wel logisch dat de Van Drie Group Alpuro overneemt. Je moet een grotere vuist maken tegen de retailers en deze worden ook groter. Gezien de eerdere reacties zou ik de schuld bij de supermarkten en hun retailers leggen.

 • no-profile-image

  Marketeer

  Een ander aspect is dat ingeval van het faillissement van de nu over te nemen groep, de waarde van de boerenbedrijven sterk zou gaan dalen... Met alle gevolgen voor de financierbaarheid voor alle kalverhouders.
  Dus een goede zet van Boeve en V3.

 • no-profile-image

  willem

  Geachte heer Janssen, geen wonder dat de heer van drie in de qouote 500 voorkomt, dit is al verdiend over de rug van de veehouder. Waar we vroeger nog 400€ voor een kalf konden beuren krijgen we nu de helft. Laat me niet lachen.

 • no-profile-image

  Ik ga eerst van Drie effe bellen, ik wil ook kalveren gaan mesten voor hem.
  Wie heeft het telefoonnr. van hem? geef effe door.

 • no-profile-image

  en..... een hogere plaats op de quote-lijst voor van Drie

 • no-profile-image

  Consultant

  Gezien de toenemende macht van de retailers en de harde prijsonderhandelingen die er in 2010 zullen plaatsvinden, is dit een goede actie. De overhead, vooral het aantal verkopers en diverse ondersteunende en vaak overbodige afdelingen kunnen(moeten) sterk gesaneerd worden. Dit zal tot een betere kostprijs leiden en daarmee tot een betere prijs voor de veehouders.

 • no-profile-image

  Janssen

  willem uit apeldoorn ik stel voor dat u zelf de kalveren gaat verwaarden. U heeft dan van drie dan niet meer nodig en staat dan zelf binnen de korste keren waartschijnlijk in de quote 500. Want als u weer net zoals vroeger 400 Euro voor de kalveren kunt betalen komen de klanten en de kalveren vanzelf (nu natuurlijk de afzet nog)
  En de heer weet het beter uit noord en zuid als ik zou bibberen als Jan van Drieop bezoek kwam zou ik hem gewoon niet uitnodigen

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Gisteravond bij Kruispunt gezien hoe moeilijk het bij de boeren gaat. De 25 laatste jaren is er alleen maar gefuseerd, groter geworden, geinvesteerd in schaalvergroting, onder het mom van´´ als je niet uitbreidt kom je er niet.´´ Ik krijg het idee dat er iets niet klopt. Ze hebben over de totale linie zeer slechte resultaten. Dit komt door de schaalvergroting n.m.m. De marges door schaalvergroting worden ALTIJD kleiner. Dat zal door de fusie Van Drie-Alpuro niet veranderen. Of ben ik nou gek?

 • no-profile-image

  vriend van JAN

  iedereen zit maar tegen de firma van drie aan te trappen,waarschijnlijk zijn het allemaal van die gasten die er zelf niet zoveel van terecht hebben gebracht,ik werk met heel veel plezier voor ze en ben nog nooit een cent aan ze tekort gekomen,probeer ook de positieve kant te bekijken dan kon het nog wel eens in ieders voordeel zijn

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ overgevoelig en g.. ,uit De Rijp, ik denk dat u het goed ziet. De kalvermesters hebben nog Geluk!!!... Zij kunnen niet meer kalveren kopen, dan dat er geboren worden. Daarom zal overproductie niet zo snel plaatsvinden. Bovendien mogen de Kalvermesters dankbaar en blij zijn dat de van Drie group zéér actief is jullie vetgemeste kalveren aan de man te brengen!!!...Producenten produceren graag, ondernemers kopen en verkopen graag!!!... Laten wij dat zo houden mestkalverboertje's.

 • no-profile-image

  dier

  De kalverhouders zijn er niet gelukkig mee, dat moet de Van Drie Group toch te denken geven. Dus, kalverhouders cq. contractmesters, VERENIGT U, en stel kort en bondig de oneerlijkheden aan de kaak, en ga eens rekenen voor hoeveel geld per kg. kalfsvlees jullie het werk doen. Ga zelf mesten, heb je ook de subsidie te pakken.

 • no-profile-image

  willem

  Wat zegt de kartelwaakhond ( neeltje ) er van, nu Van Drie bijna de hele kalverhandel in de hand heeft.
  Ik zie het al aan komen, lage prijzen voor de nuk`s.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  De slachterij IS v3 groep, hoor. Evenals de voerfabriek, de in en verkoop, alles in eigen hand. Jullie hebben als boer niks in te brengen, gewoon luisteren.

 • no-profile-image

  kalf op

  Een bedrijf valt of staat met de loyaliteit van de contracthouders, dus als er problemen zijn, organiseren.......

 • no-profile-image

  Haneveer

  Nou meneer weet het beter, u kent de heren van Van Drie blijkbaar heel goed, uw aantijgingen slaan werkelijk kant nog wal. Uitraard zal er, zoals dat in elke branche, wel een een ontevreden gezicht komen, je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. De heren van VanDrie zijn mensen met handelsgeest en zijn verantwoord bezig om het concern van Van Drie op te bouwen tot een grote speler in de europesche markt.
  Een vergelijk als dat met dhr Scheringa vindt ik duidelijk misplaatst, deze man dupeert wel erg veel mensen. Enstel u eens voor dat u zelf zo slim was geweest, hoe had u dan gereageerd?
  Ik ben blij met de heren van VanDrie en denk dat dit een goede stap is.

 • no-profile-image

  Vrije mester

  Voor Alpuro is het ook geen domme of verkeerde zet, maar voor de sector is het niet op alle terreinen een verbetering

 • no-profile-image

  Gekijk effe bellen, zorgen dat we er bij zitten. Gelukkig een makkelijk nummer

 • no-profile-image

  weet het beter

  Heel goed Willem uit Hellendoorn, en aan janssen ,Wekerom: Ik durf te stellen dat jan van drie net zo'n grote boef lees: crimineel is als b.v. Dirk Scheringa. Mijn vader is zo'n 30 jaar geleden zwaar bedonderd met grondverkoop door Jan van drie. Grotere criminelen lopen er niet rond. Alleen met hard werken bouw je echt niet zo'n inperium op. Van vroeger weet ik nog als kind dat de vleeskalverenshouders bibberend in hun stoel zaten als de grote Jan van Drie op bezoek kwam. Wat een corrupte wereld.

 • no-profile-image

  Han

  Denkt consulent nu echt dat de behaalde handels winst door beter onderhandelen, bij de kalverhouder terecht komt? Laat me niet lachen, deze zullen zo snel mogelijk het lot van Vebra-Hof boeren achterna gaan, zetbaas van je voerleverancier, kalver leverancier en kalver slachter. Het oude systeem uit Veengebieden. je verdiende geld inleveren in de winkel van de baas.
  Ik noem dit SLAVERNIJ en die is bij wet verboden.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.