Home

Achtergrond

Vaccin van de markt na dood drie baby's

Drie Nederlandse baby's zijn vorige maand overleden vlak nadat ze het vaccin tegen pneumokokken Prevenar via het Rijksvaccinatieprogramma toegediend hadden gekregen.

Dit is donderdag bekend geworden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft consultatiebureaus deze week opgedragen het middel met een bepaald partijnummer (D66977) voorlopig niet te gebruiken.

Volgens het RIVM staat nog niet vast of de baby's door het vaccin zijn omgekomen. De zaak wordt onderzocht. De kinderen varieerden in leeftijd van drie tot zes maanden. Ze overleden anderhalf tot elf dagen na de vaccinatie.

Volgens een woordvoerster van het RIVM komen er per jaar vijf tot tien meldingen binnen van overlijdensgevallen van baby's net na een vaccinatie. Omdat er in de laatste twee weken van oktober plotseling drie meldingen binnenkwamen, werd alarm geslagen.

Het middel Prevenar wordt sinds 2006 gebruikt. Vele duizenden kinderen hebben het toegediend gekregen, aldus het RIVM. Er zijn nog nooit meldingen van ernstige bijwerkingen geweest, zegt het instituut.

Twee van de drie kinderen kregen ook een vaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hersenvliesontsteking en hepatitis B. De partijnummers van dit vaccin waren hetzelfde. Het derde kind kreeg eenzelfde prik, maar zonder het vaccin tegen hepatitis B.

Volgens het RIVM gaan de pneumokokkenvaccinaties gewoon door, maar voorlopig wel met vaccins uit een andere productieserie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.