Home

Achtergrond

VVD, TON en lokale partij als PVV-alternatief

PVV-kiezers zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar meestal op de VVD, de beweging Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk of een lokale partij stemmen, als in hun woonplaats de partij van Geert Wilders niet meedoet. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde politieke peiling van Maurice de Hond.

Van de PVV-aanhangers zegt 34 procent de VVD als alternatief te nemen, 28 procent TON en 27 procent zal op een lokale partij stemmen. Wilders maakte in augustus bekend alleen mee te doen in Den Haag en Almere met de lokale verkiezingen. Van de PVV-kiezers wijkt 3 procent uit naar CDA en SP. D66, SGP en ChristenUnie kunnen 1 procent van de stemmen van Wilders krijgen. De PvdA en GroenLinks lijken niks te winnen bij afwezigheid van de PVV.

Van de verkiezingsuitslag bij de zes nieuw te vormen gemeenten eerder deze week was het volgens De Hond niet mogelijk om een representatieve steekproef te trekken voor een interpretatie van de uitslagen. De peiling wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.