Home

Achtergrond

VS verbijsterd over nederzettingenplan Israël

De Verenigde Staten zijn "verbijsterd'' over de goedkeuring die de Israëlische autoriteiten hebben verleend voor de bouw van negenhonderd woningen voor joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Deze actie maakt het nog moeilijker om het vastgelopen vredesproces nieuw leven in te blazen. Dat meldde woordvoerder Robert Gibbs van de Amerikaanse regering gisteren.

De speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, heeft volgens Israëlische media maandag in Londen nog een naaste medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd van de voorgenomen bouw af te zien. Vergeefs, want de planningscommissie van Jeruzalem ging dinsdag akkoord met de bouw van de omstreden huizen.

Het gaat om de uitbreiding van een kolonie die de Israëli's Gilo noemen. Daar wonen reeds 40.000 kolonisten. In Israëlische ogen is Gilo een deel van Oost-Jeruzalem dat na de verovering in 1967 is geannexeerd en volgens Israël daarom geen bezet gebied is. De internationale gemeenschap, inclusief de VS, erkent die annexatie echter niet. Arabisch Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen al-Quds noemen, zou volgens Palestijnse leiders de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat moeten worden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf ook een verklaring uit over de aanstaande bouw van nieuwe woningen in Gilo. "We maken hiertegen bezwaar en we maken bezwaar tegen andere praktijken van Israël in Jeruzalem als het gaat om huisvesting, inclusief de voortgaande trend van uitzettingen van Palestijnen en de verwoesting van hun huizen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.