Home

Achtergrond

VS en China willen klimaatakkoord

De Verenigde Staten en China willen dat volgende maand de klimaattop in Kopenhagen uitmondt in een wereldwijd akkoord dat meteen functioneert.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag na gesprekken met de Chinese president Hu Jintao tegen journalisten.

"Ons doel is niet een gedeeltelijk akkoord of een politieke verklaring, maar een akkoord dat alle aspecten in de onderhandelingen beslaat en onmiddellijk in werking kan treden'', aldus Obama. Een precieze doelstelling of tijdsschema noemde hij echter niet.

Zondag zei de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman nog dat Obama in twee stappen naar een klimaatverdrag wilde toewerken in Kopenhagen. Tijdens die klimaattop in december zou hooguit een politiek akkoord bereikt kunnen worden, waarna later een juridisch bindend verdrag kan worden opgesteld. Verschillende landen verwachten initiatieven van deze grootmachten in de Deense hoofdstad.

China en de Verenigde Staten zijn de grootste vervuilers in de wereld. Beide landen zijn goed voor de uitstoot van 40 procent van de broeikasgassen wereldwijd. China en de VS gaan, zo spraken Obama en Hu verder af, gaan op het gebied van schone energietechnologie en zuiniger energiegebruik nauwer samenwerken.

Een ander belangrijk onderwerp tijdens het overleg tussen Hu en Obama was de economie. Hu drong er bij Obama op aan een einde te maken aan protectionistische maatregelen. De Verenigde Staten hebben zich afgelopen maanden de woede van Peking op de hals gehaald door invoerrechten op te leggen aan onder meer Chinese autobanden. Peking reageerde door hetzelfde te doen bij Amerikaanse auto's en kippenvlees.

Ook spraken beide leiders over het omstreden atoomprogramma van Iran. Washington en Peking waren het erover eens dat Iran met "consequenties'' te maken krijgt als het weigert meer openheid van zaken te geven. ,,De Islamitische Republiek moet bewijzen aan de internationale gemeenschap dat zijn nucleaire programma vreedzaam en transparant is'', aldus Obama.

De Chinese president zal volgend jaar een bezoek brengen aan de Verenigde Staten, op uitnodiging van Obama. Een datum is niet genoemd.

Obama spreekt later op de dag nog met de voorzitter van het Chinese parlement, Wu Bangguo. Woensdag brengt hij een bezoek aan de Chinese Muur en voert hij overleg met premier Wen Jiabao. Diezelfde dag vertrekt Obama naar Zuid-Korea, de laatste bestemming op zijn vierdaagse rondreis door Azië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.