Home

Achtergrond

VN-atoomwaakhond berispt Iran

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties heeft vandaag een resolutie aangenomen die Iran veroordeelt voor het heimelijk ontwikkelen van een faciliteit voor uraniumverrijking.

Het IAEA wil dat Iran het project onmiddellijk stillegt.

Het is voor het eerst in bijna vier jaar dat het IAEA een resolutie aanneemt. De resolutie werd gesteund door 25 landen. Slechts drie landen stemden tegen, zes onthielden zich van stemming. Ook China en Rusland steunden de resolutie, een zeldzame gebeurtenis. Het is onduidelijk of zij ook zouden instemmen met sancties tegen Teheran.

Iran reageerde geagiteerd op de resolutie. Volgens een hoge ambtenaar zet het IAEA de gesprekken tussen Iran en zes andere landen op het spel. Volgens Ali Asghar Soltanieh is het besluit van de atoomwaakhond "gehaast en ongepast''.

Hij zei verder dat Iran ,,andere mogelijkheden'' gaat bekijken om uranium te verrijken, maar niet voornemens is zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag. Dat is een wereldwijd verdrag dat is opgesteld om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan.

Westerse landen vrezen al jaren dat Iran in het geniep werkt aan een atoombom. Teheran zegt de nucleaire technologie alleen voor vreedzame doeleinden te gebruiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.