Home

Achtergrond

Utrecht blij met verbreding A27

Utrecht is blij met de verbreding van de A27 bij de stad.

Ingrid de Bondt, wethouder Openbare Ruimte, Mobiliteit en Bereikbaarheid van Utrecht, zei woensdag tevreden te zijn met het besluit de A27 langs het natuurgebied Amelisweerd te verbreden. ”Ik ben blij dat er wordt gewerkt aan de bereikbaarheid van Utrecht. Op deze manier kan het fileprobleem rond de stad worden aangepakt”, aldus De Bondt.

De verbrede A27 krijgt een overkapping in de vorm van een ecoduct. Volgens minister Jacqueline Cramer (Ruimtelijke Ordening) wordt op deze manier het nieuwe stuk weg zeer goed ingepast om de natuur te sparen. De plannen om nieuwe wegen aan te leggen door woonwijk Leidse Rijn en het Groene Hart zijn van de baan. ”Ik ben erg opgelucht dat er geen nieuwe wegen komen”, aldus De Bondt.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) zegt zich grote zorgen te maken over de tienduizenden extra auto’s die de regio Utrecht door deze plannen te verwerken krijgt. ”De overheid kiest voor een schijnoplossing. Gezien de groei van het aantal inwoners en het aantal automobilisten staan er over enkele jaren dezelfde files als vandaag”, zegt Saskia Kluit van NMU.

Begin jaren tachtig waren de bossen bij Utrecht het toneel van acties tegen de aanleg van de A27 door Amelisweerd. De weg kwam er toch en het natuurgebied werd kleiner. Het geplande ecoduct van ongeveer 250 meter moet het natuurgebied weer met de stad verbinden.

NMU is niet te spreken over het ecoduct over de A27. Volgens de milieufederatie zijn ecoducten bestemd voor dieren en niet voor recreanten. Wethouder De Bondt meent dat het ecoduct juist waardevolle winst is. ”Deze overkluizing zal ervoor zorgen dat het stiller wordt in het natuurgebied”, aldus De Bondt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.