Home

Achtergrond 4 reacties

Universiteit: visstand zakt door verwerking in vismeel

Alternatief voedsel voor kippen en varkens zal de druk op de dalende visstand aanmerkelijk verlagen en positief bijdragen aan de klimaatverandering.

Dat bleek gisteren uit een rapport van de Univeristy of British Columbia Fisheries Centre.

Ongeveer 30 miljoen ton oftewel 36 procent van de totale visserijvangst wordt jaarlijks verwerkt in vismeel en olie om vissen in kwekerijen, kippen en varkens te voeren, aldus de onderzoekers gisteren in het vakblad Oryx: The International Journal of Conservation.

Het is volgens de onderzoekers zonde om lekkere vis aan dieren te geven als goedkope proteïnen. Zo is een kwart van de kinderen in Peru ondervoed terwijl het land jaarlijks de helft van het van het vismeel produceert met de ansjovisvangst. En het is niet wat dieren van nature eten. "Wanneer heb je ooit een kip vis zien vangen?'', aldus een van de onderzoekers.

Alleen al het wereldwijde aantal varkens en kippen eet zes keer zoveel vis als de inwoners van Amerika en twee keer zoveel als de Japanners. Daarom zouden consumentencampagnes over duurzame vis niet veel zin hebben. Omdat vis wereldwijd vooral in supermarkten verkocht wordt pleiten de wetenschappers ervoor om juist de grote ketens aan te sporen om alleen nog 'goede' vis te verkopen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Zoals gewoonlijk wordt er weer gewezen naar de veehouderij. Feit is dat een kip van nature dierlijk eiwit nodig heeft. Een kip vangt geen vis, maar eet wel wormen etc. Het is de politiek die het diermeel verbied, dus ook de politiek is er de schuld van dat er meer vismeel gebruikt moet worden. Vroeger was het uitsluitend afval uit de visverwerking. Dus willen wij dit probleem oplossen, zal het diermeel terug moeten in het veevoer. Het is doodzonde dat een perfecte eiwitbron in deze tijd nutteloos verwerkt wordt.

 • no-profile-image

  dirk

  Onmiddellijk diermeel weer terug in de mengvoeders!

 • no-profile-image

  Papagaai

  Het is de schuld van Thatcher dat diermeel verboden is. Deze tante heeft onder haar bewind de waarschuwingen vanuit Nederland om beendermeel tegen veel hogere temperaturen veilig te maken, genegeerd. BSE is daarmee een feit en daarom is diermeel verboden. De weg andersom is uiteraard moeilijk. Op EU gebied is het wel mogelijk, maar onder zeer stringent toezicht en door een beperkt aantal bedrijven. Dan nog is het de vraag of de consument het zal accepteren.
  Dirk heeft gelijk. Het niet gebruiken van diermeel is verkwisting.

 • no-profile-image

  siel

  Eén belangrijk element hierbij ontbreekt nog, nl. dat door de toenemende vervuiling van vis met POP's (Persistent Organic Pollutants), zoals pcb's, dioxines, ddt en dde..., niet alleen de dierlijke maar ook de menselijke voedselpiramide vervuild raakt. Het gaat om oestrogeen-imiterende stoffen die bijzonder schadelijk zijn voor ongeboren en jonge kinderen, voor de mannelijke vruchtbaarheid, diabetes... Reden genoeg dus om varkens en kippen enkel nog met plantaardige eiwittten te voeden, maar da's minder "efficiënt" dus duurder - volgens de industriële veeteeltmethodes.

Of registreer je om te kunnen reageren.