Home

Achtergrond

Twee executies in China wegens melkschandaal

Twee mannen zijn vandaag in China geëxecuteerd voor hun rol in het schandaal rond het vervuilen van melkpoeder. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.

Het is niet duidelijk waar het doodvonnis tegen de twee mannen is voltrokken. Vorig jaar kwam vlak na de Olympische Spelen in Peking naar buiten dat Chinese baby's nierstenen hadden gekregen na het consumeren van met melamine vervuild melkpoeder. Volgens de Chinese autoriteiten overleden zes Chinese baby's door de giftige stof en werden bijna 300.000 kinderen ziek.

Melamine is een chemische stof die normaal gesproken wordt gebruikt voor de productie van plastic. In melkpoeder suggereert de stof de aanwezigheid van eiwitten, terwijl in feite sprake is van gif.

Zhang Yujun kreeg de doodstraf voor het mengen van melkpoeder met een giftige stof van juli 2007 tot en met augustus 2008. Geng Jinping kreeg dezelfde straf voor de verkoop van het mengsel en de daarmee gemaakte producten. De mannen waren in januari tot de doodstraf veroordeeld. Negentien andere werknemers en managers van het zuivelconcern Sanlu werden eveneens veroordeeld voor hun rol in het schandaal.

De hoogst verantwoordelijke bij Sanlu, Tian Wenhua, ontkwam aan de doodstraf. Zij legde een bekentenis af over misdaden waarop een lagere strafmaat staat. De vrouw zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit.

Begin augustus 2008 waren hoge functionarissen binnen Sanlu al op de hoogte van het melamineprobleem. Het publiek werd pas half september gewaarschuwd. Media meldden dat het schandaal onder de pet werd gehouden in verband met de Olympische Spelen, die van 8 tot 24 augustus 2008 in de Chinese hoofdstad werden gehouden.

De Sanlu Group, tot de uitbraak van het melkpoederschandaal een van de grootste zuivelbedrijven van China, werd in februari failliet verklaard. Sanlu bleek overigens niet het enige bedrijf te zijn dat rommelde met melkproducten. De autoriteiten hebben in de nasleep van de affaire bepaald dat 22 Chinese zuivelondernemingen schadevergoedingen moeten betalen aan slachtoffers en nabestaanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.