Home

Achtergrond

Tuinders vragen 11,4 miljoen aan

Glastuinders hebben tot dusver voor 11,4 miljoen euro aangevraagd aan garantie uit de liquiditeitsregeling.

Banken zijn terughoudend, gedwongen door de bepalingen van de regeling.

Circa veertig bedrijven hebben garanties aangevraagd via de banken. Het betreft veelal aanvragen van enkele tonnen. Volgens een teeltadviseur van een Nederlandse accountantsdienst is dat tot dusver tegenvallend. "Door de voorwaarden zijn banken terughoudend om gebruik te maken van de regeling. Zo hebben ze moeite met de bepaling om de aflossingen twee jaar op te schorten. Dat tast de eigen liquiditeit te zeer aan."

Een deel van de bedrijven komt ook niet in aanmerking doordat ze al verlies draaiden vóór de huidige crisis. Dit zijn bedrijven die niet door incidentele, maar structurele oorzaak in de problemen zijn gekomen.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht is het aantal overeenkomstig zijn verwachting. "Er was vrees dat de regeling in één dag overtekend zou worden, maar ik had die verwachting niet. De banken hebben tijd nodig om in te spelen." De financieel adviseur beaamt dat. "Een doorlooptijd van drie maanden is niets voor een bank. Er kijken veel mensen naar."

De belangen zijn groot voor de banken. Als bij de toetsing achteraf zou blijken dat de garantie ten onrechte is verstrekt, vervalt de garantie en ziet de bank het risiso plots oplopen.

Dienst Regelingen kon gisteren niet zeggen of de veertig bedrijven uit de sierteelt of voedingstuinbouw komen. Van Ruiten denkt dat het voornamelijk sierteeltbedrijven zijn. "Veel groente bedrijven hadden al voor de garantieregeling financiering."

Rabobank en ABN Amro konden vandaag niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.