Home

Achtergrond 1 reactie

Transacties melden moet

De beurscommissies vragen al jaren dat akkerbouwers meer transacties melden.

Het is jammer voor de akkerbouwers zelf dat ze nog steeds onvoldoende gehoor geven aan deze oproep. De commissies publiceren iedere week noteringen van de belangrijkste akkerbouwgewassen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de informatie van akkerbouwers over de prijzen die hun producten in die week hebben opgebracht. Hoe meer transacties de beurscommissies krijgen voorgelegd, des te betrouwbaarder de notering.

In de beurscommissies zitten vertegenwoordigers van afnemers en van telers. De afnemers hebben baat bij lage prijzen, de telers willen hoge prijzen. De kopers hebben toegang tot veel transacties. Zij nemen de voor hen gunstige transacties mee naar de beurscommissies. Daarom moeten de vertegenwoordigers van de telers ook over transacties kunnen beschikken om voldoende weerwoord te kunnen bieden.

Akkerbouwers klagen vaak dat zij zo zwak staan in de concurrentiestrijd. Tegenover duizenden telers staan maar enkele afnemers. Door de noteringen van de beurscommissies staan zij sterker in de onderhandelingen met hun afnemers. Het is in het eigen belang van de akkerbouwers dat de beursnoteringen blijven bestaan. Maar dan moeten zij wel eens gehoor geven aan de oproep transacties te melden.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    VTA lid

    Gewoon allemaal lid worden van VTA en die prijzen meenemen, in de beursnotering. En als je lid bent, zie je alle transacties en sta je sterker als teler!

Of registreer je om te kunnen reageren.