Home

Achtergrond

'Tragische' gezondheid Aboriginals

Aboriginals leven gemiddeld bijna 9 jaar korter dan andere inwoners van Australië.

Ook hebben ze twee keer zoveel kans in hun eerste levensjaar te overlijden, ondanks beloftes van de regering de gezondheidsproblemen aan te pakken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Australische Gezondheidsorganisatie (AMA).

Aboriginal-mannen leven gemiddeld zelfs 11,5 jaar korter, vrouwen 6 jaar. Verder hebben de oorspronkelijke bewoners vaker lichamelijke, psychische en gedragsproblemen. Meer dan een kwart van de Aboriginal-mannen heeft afgelopen jaar te maken gehad met geweld.

Premier Kevin Rudd beloofde de levensverwachting van Aboriginals binnen tien jaar te verhogen, kindersterfte te verlagen en analfabetisme te bestrijden. Circa 2,5 procent van de 22 miljoen inwoners tellende bevolking is Aboriginal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.