Home

Achtergrond

Toeleverende bedrijven winnen op rustige beurs

Toeleveranciers van boeren hebben overwegend een sterke beursweek achter de rug.

Stijgende noteringen voor mais, soja en tarwe liggen hier aan ten grondslag. Op weekbasis steeg de prijs van soja (december) op de termijnmarkt in Chicago 4 procent, die van mais en tarwe 2 procent.

Het aandeel kunstmestproducent Yara won op weekbasis bijna 9 procent in waarde. Citigroup, het grootste bankconglomeraat ter wereld, besloot het advies aan investeerders te wijzigen van "houden" tot "verkopen." De fundamenten van de Noorse firma zien er goed uit. Er worden voor komend jaar hogere graan- en gasprijzen verwacht.

Bunge, eveneens een belangrijke kunstmestprocent, profiteert van dezelfde tendens. De ex-durfkapitalist Jim Cramer beveelt in zijn invloedrijke TV-programma Mad Money Bunge samen met "agrostocks" John Deere en ADM aan. Cramer is niet de enige; ook analisten van zakenbank Goldman Sachs zien investeerders van technologiebedrijven naar de landbouw trekken.

Voor Bunge is dat niet de enige reden voor de stijging. In de markt wordt gespeculeerd over mogelijke overname, mogelijk door graanhandelgigant ADM. Een ADM-Bunge combinatie zou een grote bedreiging vormen voor marktleider Cargill, maar de speculaties lijken vooralsnog niet gefundeerd.

Zuivel- en waterproducent Danone zag na een rustige weeg gisteren de koers op de Parijse beurs in enkele uren 5 procent dalen nadat het de teleurstellende vooruitzichten deelde met pers en beleggers. De Franse producent van bekende merken als Activa en Actimel verwacht de komende drie jaar steeds 3 procent omzetgroei.

Eerder ging Danone uit van 8 tot 10 procent omzetgroei. De nieuwe verwachting ligt dichter bij die van marktanalisten. Danone stelt dat consumenten langdurig blijven zoeken naar goedkopere alternatieven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.