Home

Achtergrond

Timmermans: EU-lonen te hoog

Staatssecretaris Frans Timmermans vindt de lonen van veel EU-politici en medewerkers te hoog.

"De lonen zijn nog gebaseerd op de veronderstelling dat ze expats zijn, dus tijdelijk uitgezonden uit hun eigen land. Maar dat is moeilijk vol te houden, omdat velen wel vijftien of wel twintig in Brussel blijven''.

Timmermans zei dat vandaag in Brussel, vooruitlopend op EU-beraad woensdag waar het salaris van de nieuwe EU-president moet worden vastgesteld. Die krijgt naar verwachting 360.000 euro per jaar, net als de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Timmermans vindt dat het salaris van de president lager kan liggen dan van de Commissievoorzitter, gelet op de politieke verhoudingen. "Maar evenzeer vind ik dat het niet hoger hoeft te zijn. Dus dan kom je uit op hetzelfde bedrag'', aldus Timmermans. Die daarop opmerkte dat het loon van de Commissievoorzitter aan de hoge kant is.

De staatssecretaris noemde de discussie over het loon van de EU-president "een typisch Nederlandse discussie''. In weinig andere landen is daar belangstelling voor.

Over het loon van 360.000 euro per jaar betaalt de EU-president een Europese belasting van 25 procent, wat lager is dan de inkomstenbelasting in veel EU-landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.