Home

Achtergrond 1 reactie

'Tennet koopt hoogspanningsnet Duitse Eon'

Tennet legt 1 miljard euro neer voor het Duitse hoogspanningsnet van het energiebedrijf Eon.

Dat stelt de Duitse krant Handelsblatt. Eon moet van Brussel zijn hoogspanningsnetwerk verkopen. De autoriteiten willen met deze ontvlechting van energiebedijven de concurrentie bevorderen.

Vanmiddag ligt Tennet de aankoop toe. Volgens energiespecialist Rob van der Valk van LTO Noord Glaskracht zijn de effecten van de overname voor de tuinbouw nog onduidelijk. "In het algemeen is het zo dat markten een steeds internationaler karakter krijgen. De electriciteitsmarkt loopt daarin voorop. We zitten niet op een eiland."

Volgens Handelsblatt moet de koper van het net in de komende jaren grote investeringen doen om de vele geplande windparken aan te sluiten. Gesproken zou worden van een bedrag van rond de 4 miljard euro.

Het netwerk van Eon reikt door geheel Duitsland, van de Noordzeekust tot aan Beieren. Het zou 40 procent van het gebied van Duitsland afdekken en meer dan 20 miljoen Duitse bestrijken. Dat is 25 procent van het aantal inwoners van Duitsland.

Het hoogspanningsnetwerk van Eon is 10700 kilometer lang, dat is volgens Handelsblatt iets minder dan dat van RWE, de grootste speler in Duitsland. Tennet heeft een netwerk van 2300 kilometer. Daarmee is het netwerk van Eon vier maal zo groot als dat van Tennet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Stroom

    Zal ze een rekening zenden voor het feit dat de hs kabels boven mijn land hangen.
    1km = € 100.000,=....... 100m = .....

Of registreer je om te kunnen reageren.