Home

Achtergrond 2 reacties

Te weinig bewijs

De vetmelkers hoeven geen steun uit Den Haag te verwachten.

Nadat landbouwminister Gerda Verburg al liet weten er niets voor te voelen hen nog verder te compenseren voor veranderde Europese regelgeving gaf vandaag ook de Tweede Kamer aan niet van plan te zijn soelaas te bieden. Alleen de PVV vraagt om ingrijpen. Voor de ondernemers en hun gezinnen die het betreft, is dit een hard gelag. Zij moeten nu investeren in quotum, een hogere superheffing betalen, of simpelweg minder gaan melken; drie opties die flink in de papieren kunnen gaan lopen. Zo erg zelfs dat de bedrijven met faillissement worden bedreigd, zeggen zij.

Laat de politiek hen daarmee ten onrechte in de kou staan? Het gaat natuurlijk om een kleine groep en die is relatief gemakkelijk te negeren. Anderzijds zijn de vetmelkers al eens gecompenseerd voor de twee jaar geleden door Brussel afgesneden mogelijkheid meer melk te leveren dan op basis van het quotum is toegestaan.

Bovendien hebben de ondernemers nooit kunnen aantonen dat de geleden schade werkelijk zo groot is als zij beweren. De vetmelkers hebben daar echter wel ruim de tijd en voldoende gelegenheid voor gehad. En zonder harde feiten komt Den Haag begrijpelijkerwijs niet over de brug.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    meine

    In mijn veronderstelling heeft iedere boer iin de eu toch een kg vet qotum net als wij in canada Het maakt daarom niet uit hoe je dat vol melkt met hoog of laag vet Als de vet melkers als groep daarom anders behandeld worden is dat in strijd met het gelijkheids beginsel en lijkt mij de weg naar het europese hof wijd open

  • no-profile-image

    natasja

    Vetmelkers hebben altijd over het deel wat zij boven hun quotum molken superheffing betaald, evenals ieder ander. over iedere overschrijdende kg melk betaalde zij evenveel superheffing als iedere andere melkveehouder. Dat is een van de belangrijke punten die het ministerie niet helder heeft gehad, waardoor regelgeving op initiatief van nederland in europa is aangepast, ten nadelen van de rest van de sector en ten nadelen van de vetmelkers. Maar dat eerste wordt door het ministerie wijselijk stil gehouden of erger nog ambtenaren liegen de minister op dit punt voor. Het zijn o.a. dezelfde misvattingen waarop nu besloten is door de politiek de vetmelkers voorlopig te laten vallen. De tweedekame behoort de minister te controleren bij alles wat ze doet, de minister heeft een verandwoording af te leggen. Maar als het dus fout dreigt te lopen omdat de onwaarheden niet meer recht te praten zijn door de minister neemt de kamer haar in bescherming, worden de fouten ter kennisgeving aangenomen. Heeft er dan bijna niemand een rechte rug in de kamer. Door de kenner is de minister al lange tijd niet serieus meer te nemen in deze kwestie, omdat ze de materie niet doorziet of wordt voorgelogen. In de laatste brief van minister Verburg aan de kamer wordt bijvoorbeeld door de minister gesteld dat de bedrijven geen heffing betaald zouden hebben. De harde feiten, dat al tien van deze bedrijven vijf miljoen aan superheffing hebben betaald voor aanpassing van de regelgeving. Met de superheffing van na aanpassing van de regelgeving erbij zitten deze bedrijven al aan 1 miljoen superheffing per bedrijf die zij hebben betaald. Ook missen zij gemiddeld door verkeerd uitgewerkte compensatie tussen de ca. 40 en 60 000 euro melkpremie per jaar, tenopzichte van collega melkveehouders met een gelijke heffingsvrije hoeveelheid geleverde melk. De minister heeft fouten erkent, maar doet er niks mee. Een ambtenaar op het ministerie spreekt onwaarheden ten nadelen van de bedrijven die naar eer en geweten hun bedrijf voerde. met welk belang ? Het gezicht van de minister redden, zijn eigen veronderstelde afgunst ?? Schandelijk !

Of registreer je om te kunnen reageren.