Home

Achtergrond 3 reacties

Tarweoogst in Australië door droogte onder druk

De Australische tarweoogst valt 2 tot 3 miljoen ton lager uit dan de laatste raming door aanhoudende hitte en droogte.

Dat verwachten analisten. De Australische productie wordt vrijwel geheel geëxporteerd waardoor de prijs van tarwe wereldwijd kan gaan stijgen.

Australië neemt dit jaar circa 3,5 procent van de wereldwijde tarweproductie voor zijn rekening. De meeste productie vindt plaats in de provincies Western Australia, New South Wales en Victoria. De eerste twee gebieden zijn getroffen door een hittegolf met temperaturen boven de 40 graden celsius.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is de invloed voor Europa, qua prijszetting, groot. De voorraden zijn nog altijd fragiel en het net ingezaaide areaal van Rusland en Oekraïne wordt ook al gefrustreerd door droogte.
Bovendien concurreert Australisch graan met name op de lucratieve markten van het Midden-Oosten direct met Europees graan. Er kunnen dus betere deals worden gesloten met afnemers uit de Golfstaten.
Australië produceert vooral kwalitatief hoogwaardige, harde tarwe zoals in Europa gebruikt wordt in pasta’s. Omdat deze om culinaire redenen niet zo eenvoudig te vervangen is door zachte tarwe, zal de prijs voor topkwaliteit volgens analisten van ProFarmer Australia in verhouding nog harder stijgen.

Omdat Australië bijzonder groot is en de regionale verschillen enorm, moeten graananalisten puzzelen om tot een goede prognose te komen. Ze lopen uiteen: het Amerikaanse ministerie van landbouw houdt de oogstraming op 23,5 miljoen ton. De Commonwealth Bank of Australia houdt het op 21,6 miljoen ton, en Abare (een overheidsinstelling) op 22,7 miljoen ton.
Met de geraamde daling komt de oogst circa 300.000 tot 400.000 ton lager uit dan vorig jaar, wat overigens het beste jaar ooit was. De komende weken dalen temperaturen in de groeiregio’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Akkerbouwer reken je niet rijk. Het artikel spreekt over een mogelijk te kort an triticum durum voor pasta en in Europa groeit hoofdzakelijk voertarwe. Jammer. Ik voorzie een inkomsten stijging van de speculanten en hopelijk valt er een beetje geld van hun kar op het boerenerf.
  Ik wens het de akkerbouwer ganser harte, hoe jammer ook voor de veehouders.

 • no-profile-image

  bijna is er

  Laat de graan prijs maar stijgen, misschien kunnen de akkerbouwers ook eens iets verdienen.

 • no-profile-image

  farmer

  Screw the farmer, expect starvation

Of registreer je om te kunnen reageren.