Home

Achtergrond 3 reacties

Suikerprijs naar nieuw record

De suikerprijzen op de termijnmarkten in New York en Londen zijn naar recordhoogte gestegen.

De oorzaak is de mededeling van de Indiase landbouwminister Sharad Pawar dat het land dit seizoen 16 miljoen ton suiker produceert. Dat is 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen, maar toen produceerde India veel minder suiker dan gewoonlijk. India is na Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld en de grootste suikerverbruiker.

De mededeling van Pawar is opmerkelijk omdat de overheid eerder deze week meldde dat de oogst van suikerriet uitkomt op 249,8 miljoen ton. Dat is 8,8 procent minder dan vorig jaar vanwege het slechte groeiseizoen. Veel analisten gaan er vanuit dat India minder dan 15,5 miljoen suiker zal produceren. Volgens landbouwminister Pawar verbruikt India dit jaar 22,5 tot 23 miljoen ton suiker. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. India moet voor het tweede achtereenvolgende jaar veel suiker importeren. India was van oudsher altijd een grote exporteur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Suikerbietenteler

  Leuk, maar we krijgen géén cent meer, en politiek kan niks aan ons inkomen doen?! Zoals dhr. Veerman zegt. Maar als de suikerprijs zakt, zakt de prijs voor ons ook!

 • no-profile-image

  Edwin Camps

  In zuid Alberta zien we de toekomst van de suikerbieten wel zonnig in. Hier is het contract opgebouwd uit een bodemprijs met de clausule dat als de wereldmarkt voor suiker hoog blijft, de telers een bonus ontvangen. Dit resulteerd in een bietenprijs van misschien wel $60,- per ton, iets wat ze hier al in geen 15 jaar meer gebeurd hebben. Nu maar hopen dat we ze nog allemaal uit de grond krijgen, want 50% heeft ernstige vorstschade opgelopen 3 weken geleden. Nederlandse bietentelers zouden toch ook een bonus moeten beuren bij een hoge suikerprijs ?

 • no-profile-image

  kees

  En wie wordt er weer beter van, zeer zeker de producent niet!! Maar wel weer een streep door de rekening van onze (wan)beleidsmakers - nu de bietenprijs waarschijnlijk niet zal zakken - duurt het weer een jaar langer voordat Nederland natuur en recreatieland een volgende fase in gaat!

Of registreer je om te kunnen reageren.