Home

Achtergrond

Suikerbietenoogst over de helft heen

In Nederland is 52 procent van het suikerbietenareaal geoogst.

Het suikerbieteninstituut IRS concludeert dit na het verzamelen van gegevens van de agrarische diensten van Suiker Unie en CSV Covas.
Flevoland loopt met oogsten voorop. In deze provincie hoeft nog maar 37 procent van de suikerbieten gerooid te worden. Het weekgemiddelde van de kwaliteit van de suikerbieten in Flevoland is bijna hetzelfde als dat van vorige week. Deze week was het gemiddelde suikergehalte in Flevoland 18,1 procent, het tarrapercentage bedraagt 13,6 en de winbaarheid 92.

In Oost-Brabant en Limburg staan nog de meeste bieten in de grond. Daar moet nog 58 procent gerooid worden. Ook daar zijn de percentages bijna hetzelfde gebleven als vorige week. Dat wil zeggen een suikerpercentage van 17,7 procent, tarra van 10,1 procent en winbaarheid van 91.

DLV Plant meldt dat surplusbieten tot 30 procent dit jaar 25 euro opbrengen. Alles daarboven wordt doorgeschoven naar 2010. Van de bieten die worden doorgeschoven brengt 5 procent 25 euro per ton op, maar over die bieten wordt geen ledentoeslag betaald.

DLV Plant adviseert boeren wanneer ze meer dan 30 procent surplusbieten hebben, daar bij de planning voor volgend jaar rekening mee te houden. Zeker omdat het saldo voor de surplusbieten vaak lager is dan dat van eventuele alternatieven.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.