Home

Achtergrond

Suiker Unie en verkeersinspectie tegen overbelading

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en Suiker Unie hebben een convenant getekend om overbelading van vrachtwagens die bieten vervoeren terug te dringen.

De inspectie heeft de afgelopen jaren regelmatig controles uitgevoerd op de belading van vrachtauto's met bieten, meldt de IVW op haar website. "Daaruit bleek dat overbelading een regelmatig terugkomende overtreding is. Overbelading leidt onder meer tot verkeersonveiligheid, schade aan het wegdek en oneerlijke concurrentie."

De IVW en Suiker Unie streven naar een vermindering van de controles. Binnen drie jaar moet de overbelading structureel verminderd zijn.

Ook Suiker Unie heeft hier belang bij, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. "Suiker Unie wil maatschappelijk verantwoord ondernemen. En we willen ons verwerkingsproces niet verstoord zien door grote controles. We gaan de transportondernemingen hierover informeren. Wellicht dat bijvoorbeeld andere constructies van de laadbak mogelijk zijn waardoor het eigen gewicht omlaag kan, zodat ze meer bieten mee kunnen nemen."

Suiker Unie verwacht dat deze campagne 6 miljoen ton bieten, inclusief tarra wordt aangevoerd naar de twee fabrieken. Dat zijn ongeveer 170.000 vrachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.