Home

Achtergrond

Sudan wil vluchtelingenkampen Darfur sluiten

De regering van Sudan wil begin 2010 de eerste vluchtelingenkampen in Darfur sluiten.

De bewoners moeten òf in nieuwe woningen in de steden gaan wonen òf terugkeren naar hun dorpen.

Dit heeft een met de zaak belaste regeringscommissaris vandaag gezegd op de radio. In Darfur leven 2,5 miljoen mensen in vluchtelingenkampen. Volgens de VN heeft het bloedige conflict in de West-Sudanese regio sinds 2003 aan zeker 300.000 mensen het leven gekost.

Volgens rebellenbewegingen in Darfur is de ontbinding van de vluchtelingenkampen de opmaat voor nieuwe misdaden tegen de zwarte burgerbevolking. ,,De mensen worden naar de plaatsen teruggestuurd van waar zij zijn gevlucht, zodat zij alsnog kunnen worden gedood'', aldus een zegsman van de Sudanese Bevrijdingsbeweging (SLM). De rebellenbeweging JEM riep de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op Sudan om af te zien van het plan.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Omar al-Bashir van Sudan wegens oorlogsmisdaden in Darfur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.