Home

Achtergrond 4 reacties

'Subsidieregels groene stroom veel beter'

De subsidieregeling voor duurzame energie (SDE) laat voor volgend jaar spectaculair veel kleine verbeteringen zien, vindt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom.

Hij hoopt dat ook wat wordt gevonden op de run op subsidie voor zonnepanelen door particulieren. Dit jaar was de regeling al heel snel na openstelling overtekend.

Daar moet nog wat aan gebeuren, vindt Samsom. "Misschien lukt het nog voor 2010, maar in elk geval voor 2011''. Hoewel de investeringen door particulieren niet de grootste bijdrage leveren aan het bereiken van de doelen voor durrzame energie, zijn ze volgens hem wel belangrijk voor het draagvlak.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelde vandaag in een brief aan de Kamer dat vorig jaar en dit jaar ruim 11.700 aanvragen voor de SDE-regeling zijn gehonoreerd. In 2010 gaat ze voor projecten die in totaal voor meer dan 1500 megawatt opleveren, evenveel als de levering van duurzame elektriciteit van ruim 900.000 huishoudens.

In 2010 gaat ze voor projecten die in totaal voor meer dan 1500 megawatt opleveren.

Van der Hoeven rekent voor dat deze kabinetsperiode tussen de 2783 en 3137 megawatt kan worden gerealiseerd. "We zijn dan ook op de goede weg, al ligt er nog een forse uitdaging voor ons de komende twee jaar. Er moet immers een goed fundament liggen, waar volgende kabinetten in ieder geval tot 2020 op kunnen voortbouwen om tot 20 procent duurzame energie te komen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Ik vind het een grote oplichterij mijnheer Samsom.

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  De verleende SDE subsidie wordt uit de belastingpot betaald. Het gros van deze subsidie vloeit naar gemeentes, provincies , elektriciteitsmaatschapijen en woningbouw cooperaties.
  Die gebruiken dit belastinggeld om hun product duurder te kunnen vermarkten.
  Alleen Nuon heeft al meer dan 200 beschikkingen voor zonne energie ontvangen. ( bijna 10% van het budget) Woningbouwverenigingen vragen meer huur voor een woning met een volledig gesubsidieeerde zon-PV- installatie .Dit kan de bedoeling toch niet zijn?

  Dit bericht is tevens rechtstreeks verstuurd naar dhr Samson.

  Met vriendelijke groet

  Robert ter Horst

 • no-profile-image

  LucasWindEnergy

  Beste Ondernemers,

  Waarom niet zelf een windturbine aanschaffen. Niet eentje van honderd meter hoog waar je tig investeerders nodig hebt maar gewoon een van je zelf van max. 15 meter hoog. De nieuwste generatie verticale windturbines zijn gearriveerd en deze leveren het dubbele van de oude windturbines op. Van Amerikaans fabrikaat. Voor 7.000,- euro heb je een windturbine van 2 meter hoog en 1,78 meter doorsnee op een mast van 5,5 meter hoog. De opbrengst is 3.100 kw per jaar. Daar gaat nog als ondernemer de BTW vanaf. Tevens is er een EnergyInversteringsaftrek van totaal 13%. Ook zijn er verticale windturbines met grotere capaciteiten tot 31.000 kw per jaar met een aanschafwaarde van 36.000,- euro.

  Je ziet er zijn genoeg mogelijkheden om alles zelf in de hand te houden.

  Mocht men interesse hebben:
  info@lucaswindenergy.nl

 • no-profile-image

  han

  Waarom betalen we niet de productie kosten voor de groene stroom. Nu moeten we het verschil tussen fossile energie en groene energie per belasting aanslag bijpassen. Maak energie zo duur dat alternatieve energie opwekking rendabel is. Dlt drukt het energie gebruik en kunnen we langer beschikken over fossile brandstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.